Zašto je digitalna transformacija bitna za cijelu biznis zajednicu

Zašto je digitalna transformacija bitna za cijelu biznis zajednicu

Novosti
29.01.2019. / 30.01.2019.

Kompanija Comtrade System Integration, dio Comtrade grupe, vodeće IT organizacije u Jugoistočnoj Evropi i regionalni lider na polju digitalne transformacije, prije pola godine otvorila je svoje kancelarije u Sarajevu i tako obilježila početak rada i na našem tržištu.

U regionu su prisutni već 25 godina, a izazov dolaska u BiH vide u ostvarenju misije - pomoći klijentima da uspješno transformišu svoje poslovne modele i unaprijede konkurentnost uz vodeće tehnologije. A zašto su nove tehnologije neophodne za budućnost poslovanja i koja inovativna rješenja ova kompanija nudi klijentima u BiH, odgovorio nam je Damir Fetahagić, generalni direktor kompanije Comtrade System Integration za BiH u ovom razgovoru.

"Cilj nam je klijentima u sektorima telekomunikacija, finansija, javne uprave, bankarstva, osiguranja i drugih oblasti ponuditi inovativna IT rješenja i konsultantske usluge za sve aspekte poslovanja, oslanjajući se na našu tehnološku i biznis ekspretizu a imajući u vidu bogato iskustvo rada sa klijentima iz različitih sektora kao i višegodišnja partnerstva sa tehnološkim liderima kao što su Cisco, DellEMC, HP, IBM, Microsoft i Oracle", kaže Fetahagić.

Ističe i kako njihov tim u Sarajevu, koji čine 30 domaćih konsultanata, inžinjera i domenskih eksperata, donosi vrhunsku ekspertizu na polju najnovijih tehnologija, među kojima su cloud, big data, poslovna analitika, bezbjednosna rješenja, informacioni sistemi, alati za poslovnu kolaboraciju i brojni drugi.

"Kompanija CSI BiH je utemeljena na velikom iskustvu i radu naših inžinjera na razvoju Comtrade rješenja u javnom, telco i finansijskom sektoru u BiH, gdje smo već implementirali rješenja za Poresku upravu, Sarajevo osiguranje, Lutriju BiH i druge klijente. Odlučili smo da proširimo portfolio u oblasti razvoja rješenja na platformama vodećih globalnih kompanija; MS, Oracle i IBM, kao i u oblasti projektovanja i implementacije data centara baziranih na ponudi pomenutih vendora, ali i ponudi OPENTEXT-a, HP-a, Cisca, Juniper-a, Dell-a i drugih. Konkretnije, bit ćemo vrlo prisutni u oblasti analitike i BI rješenja, prije svega u bankarstvu, enterprise i telco sektoru."

Comtrade je globalno prisutna grupacija sa inžinjerima u svim zemljama regiona, Irskoj, Njemačkoj, Filipinima, SAD-u i brojnim drugim. No, cilj poslovanja u BiH bit će da pojačaju svoje prisustvo kao lokalna kompanija.

"Potrudit ćemo se da u svim segmentima imamo respektabilnu ekipu domaćih inžinjera, koja će imati podršku drugih Comtrade kompanija. Želimo da rastemo sa našom ekonomijom, da učestvujemo u digitalnoj transformaciji BiH, a da bismo bili predvodnik u toj oblasti, moramo imati najbolje inžinjere prije svega ovdje, gdje su naši klijenti. Zato smo otvoreni i za nova upošljavanja stručnjaka koji se bave analitikom, document managementom, ESB&BPM, infra-strukturom ili custom razvojem", kazao je Fetahagić.

Digitalna transformacija je pokretač novih poslovnih modela i kao takva, ona više nije opcija, već realnost, pojašnjava Fetahagić i ističe kako Comtrade System Integration pomaže klijentima da osnaže svoje biznis modele, unaprijede procese i otkriju nove poslovne prilike uz vodeće tehnologije. Također, pojasnio nam je zašto digitalna transformacija nije značajna samo za tehnološke i softverske kompanije, već za cjelokupnu biznis zajednicu.

"Većina kompanija transformaciju počinje od IT infrastrukture. Ali ne radi se obavezno o digitalnoj tehnologiji, nego o činjenici da tehnologija, koja je digitalna, pruža mogućnosti ljudima da riješe tradicionalne probleme ili unaprijede poslovanje. Kompanija uopšte ne mora biti tehnološki gigant, niti imati na raspolaganju ogromna sredstva za usvajanje digitalne transformacije. Disney je 2015. najavio investiciju od 1 milijarde za uvođenje IoT tehnologije u svoje parkove. Banke imaju značajna sredstva da ostvare digitalnu transformaciju. Addiko Banka uvodi nove kanale komunikacije kao što je Viber, unapređuje angažovanje sa klijentima uvođenjem sistema za upravljanje marketing kampanjama i efikasniji sistem upravljanja prodajom. Sa druge strane, Cube Team, mala kompanija koja se bavi prikupljanjem i dostavljanjem poslovnih podataka o kompanijama, željela je da automatizuje proces prodaje i jednostavno upravljanje zahtjevima klijenata. U suštini, sve ove kompanije koriste identičnu Microsoft Dynamics 365 platformu koja je u Cube Team sa jednostavnijim procesima i zahtjevima uvedena u roku od 30 dana."

Prema njegovim riječima, za uspješnu digitalnu transformaciju potrebno je kreiranje strategije u kojoj inžinjeri CSI-a uspješno spajaju poznavanje poslovanja klijenata sa funkcionalnostima platformi globalnih vendora ili njihovih rješenja.

"Naša rješenja su “industry specific”, mapiraju i rješavaju bolne tačke, karakteristične za konkretnu industriju, a naš cilj kao sistem integratora nije da prodamo globalno ili naše rješenje. Cilj je da sistem koji se formira bude po mjeri klijenta i finansijski i funkcionalno. Istaći ću samo neka koja smo uspješno implementirali, kao što je DataMedic, rješenje za bolnice i domove zdravlja za naših 25 klijenata u regionu, eSjednice Upravnih odbora za banke i telekome te brojne druge."

S obzirom da digitalna transformacija donosi i nove izazove kao što su sigurnost podataka, Comtrade Sistem Integration veoma ozbiljno pristupa rješavanju savremenih izazova vezanih za IT bezbjednost.

"Napadi su sve sofisticiraniji i kompleksniji. Shodno tome, sama odbrana organizacija treba da je građena po modelu koji može na njih adekvatno odgovoriti. CSI je izgradio tzv „multilayer security“ portfolio koji kompanijama može smanjiti rizik od napada kroz implementaciju različitih sigurnosnih rješenja."

Podsjećamo, na globalnom nivou Comtrade posluje kroz mrežu od 27 kompanija u 16 zemalja, broji više od 2.000 zaposlenih, a u četiri tehnološka centra radi na projektima za najveće svjetske kompanije: Citrix, Ryanair, HP, Skrill i Google. Jedna je od deset tehnoloških kompanija u svijetu koja ima ugovor sa renomiranom naučnom institucijom CERN, a prva je kompanija u svijetu za recovery i backup rješenja.

Na bh. tržištu grupacija je prisutna je od 1999. godine sa kompanijama: Comtrade Distribution, koja je među prvim distributerima IT proizvoda te Comtrade Solutions, orjentiranom na razvoj softvera. Dolaskom Comtrade System Integrationa ove tri kompanije, članice svjetske grupacije, u našoj zemlji upošljavaju više od 330 radnika.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40