Lokacija ureda
Sarajevo Dzemala Bijedica 179
Objavljeni podaci o kompanijama su rezultat javno dostupnih informacija prikupljenih na oficijelnim web stranicama i social profilima navedenih kompanija. IT Base u potpunosti ne garantuje za tačnost navedenih podataka, te ukoliko primijetite neke nepravilnosti kontaktirajte nas putem emaila info@itbase.ba.

Također budite slobodni da nas kontaktirate ukoliko raspolažete dodatnim informacijama kako bi što bolje predstavili navedenu kompaniju našoj zajednici.
Comtrade logo

Comtrade

Sarajevo
Jedna od vodećih IT kompanija u regionu, regionalni lider na polju digitalne transformacije
Kompanija Comtrade je osnovana 1990. godine i jedna je od vodećih IT kompanija u regionu, regionalni lider na polju digitalne transformacije. Poslovanje su započeli kao distributeri računarske opreme, a danas prvenstveno izvoze znanje klijentima u Americi, zapadnoj Evropi, Aziji i Australiji. Imaju dugogodišnju sarađuju sa preko 30 vodećih tehnoloških kompanija u svijetu, a klijenti dolaze iz raznih industrija.
 
Specijalizirali su se za:
  • Digitalna transformacija zasnovana na Cloud tehnologijama;
  • Dizajn, razvoj, integracija sistema i aplikacija;
  • Unaprijeđenje poslovnih performansi firmi kroz uvođenje naprednih IT tehnologija;
  • Ubrzavanje i pojednostavljenje primjene novih (cloud, big data analytics) i  tradicionalnih (ECM, HCM, ERP, CRM etc.) technologija;

Comtrade grupacija

Grupacija Comtrade, posluje kroz mrežu od 27 kompanija, u 16 zemalja i 17 vremenskih zona a ostvaruje godišnji promet od preko 300 miliona eura. U Bosni i Hercegovini je prisutna od 1999. godine sa kompanijama: Comtrade Distribution, koja je među prvim distributerima IT proiz-voda te Comtrade Solutions, orjentisanoj na razvoj softvera. Trenutno ove dvije poslovne vertikale Grupacije Comtrade u BiH zapošljavaju više od 300 radnika, a dolaskom Comtrade System Integartiona taj broj se uvećao za još 30 domaćih konsultanata, inženjera i drugih eksperata. 
 
Comtrade System Integration, članica grupacije, je započela sa radom u novembru 2018. godine, u Sarajevu.  Pouzdan su partner kompanijama na putu ka digitalnoj transformaciji, a tim u Sarajevu donosi vrhunsku ekspertizu na polju najnovijih tehnologija, među kojima su cloud, big data, poslovna analitika, bezbjednosna rješenja, informacioni sistemi, alati za poslovnu kolaboraciju i brojni drugi.
 

Citrix

Krajem 2016. godine američki softverski gigant, kompanija Citrix, otkupila je tehnologiju SCOM (System Center Operations Manager) monitoring kompanije Comtrade za nadzor velikih mrežnih sistema. Navedeni proizvod omogućava da se nadzire ispravnost i funkcionalnost, ali i da se upravlja ogromnim mrežnim okruženjima uz pomoć samo jedne konzole.

To je prvi put u historiji da jedna kompanija iz Silicijumske doline kupujj tehnološko rješenje od neke kompanije sa naših prostora. Citrix je najveća kompanija za Cloud servise i spada u najrenomiranije, tzv "blue chip" kompanije. Radi se o tehnološki veoma naprednom sistemu, trenutno jedinom takvom u svijetu.

myRyanair aplikacija

Iste godine Comtrade je uveo revoluciju u način planiranja putovanja avio kompanije Ryanair.  Comtrade softver omogućava da se za jedan minut popuni čak četiri Boinga 737 i operiše sa podacima 106 miliona ljudi. Aplikacija myRyanair omogućava korisnicima da odaberu najpoželjnije opcije putovanja, ali i obezbjeđuje sigurnost ličnih podataka i plaćanja, pretragu Ryanair-ovih avio-linija, bržu rezervaciju karata i lakše "čekiranje" na aerodromu.

CERN

Comtrade je 2015. godine postao partner Evropskog centra za nuklearna istraživanja CERN. U okviru najvećeg svjetskog naučnog projekta. Razvili su sistem za efikasnije upravljanje i skalabilnost sistema za skladištenje podataka koji se koristi u CERN-u. Poboljšanjem funkcionalnosti, Comtrade je značajno unaprijedio saradnju između brojnih naučnoistraživačkih organizacija, uključenih u eksperimente koji se odvijaju u najmoćnijem svetskom akceleratoru čestica – Velikom sudaraču čestica (Large Hadron Collider – LHC). Jedna je od rijetkih kompanija koje sarađuju sa CERN-om.

Viber

Viber chatbot koji je razvio Comtrade, jedan je od prvih bankarskih botova u svijetu. To je Viber bankarska platforma koja korisnicima omogućava siguran transfer novca sa jednog računa na drugi, provjeru njihovih bankovnih računa, konvertovanje valuta, slanje novca i pristup drugim bankarskim uslugama direktno u aplikaciji Viber.

Edukacija

EDIT – besplatna ljetnja škola programiranja održava se u 6 zemalja regiona. Kroz obuku na EDIT-u prođe više od stotinu studenata svake godine, a veliki broj njih kasnije se i zaposli u kompaniji - izjavili su zvaničnici Comtrade-a.

Više o EDITu možete pogledati na www.edit.world.

Fabrika znanja je drugi edukatvni događaj koji organizuju, a prvi put se održala 2009. godine. Fabrika znanja je prvenstveno namjenjena promociji novih IT znanja i vještina mlađim naraštajima. Više od 50 predavača predstavlja se đacima, a kroz jedinstven spoj učenja i zabave učesnici dobijaju priliku da se upoznaju sa najtraženijim profesijama u oblasti informacionih tehnologija. Svake godine više od 2.000 đaka posjeti ovu manifestaciju, koja se u početku održavala u Beogradu, a zatim se proširila na  region. Više informacija o dosadašnjim Fabrikama znanja pogledajte na www.fabrikaznanja.com.

 
1990
Osnivanje kompanije
Kompanija je osnovana 1990. godine.