Predstavljena OPA - jedinstvena platforma za online plaćanje

Predstavljena OPA - jedinstvena platforma za online plaćanje

Biznis Aplikacije Kompanije Online kupovina i prodaja Promo
05.12.2019. / 05.12.2019.
 

Danas je u Sarajevu predstavljena nova kompanija "ESP BH d.o.o." čiji su osnivači BH Telecom, Raiffeisen banka, Comtrade i QSS. Djelatnost novoosnovane kompanije je izgradnja i implementacija jedinstvene platforme OPA koja će pravnim i fizičkim licima omogućiti povezivanje u cilju vršenja plaćanja roba i usluga, režijskih računa kao i slanje novca drugim korisnicima.

OPA (Online Payment Platform) je inovacijska platforma za plaćanje i predstavlja iskorak na fintech tržištu Bosne i Hercegovine. Osmišljena je na način da povezuje korisnike i trgovce u tržišnom lancu, stvarajući kompletno okruženje za mobilna plaćanja koje rezultira bogatim iskustvom i visokim stepenom zadovoljstva krajnjeg kupca, kroz uvođenje servisa plaćanja i dodatnih pogodnosti.

ESP BH d.o.o. je nova kompanija na tržištu Bosne i Hercegovina, formirana u julu mjesecu ove godine na bazi Ugovora o osnivanju  potpisanog  između poznatih, tržišno etabliranih osnivača. Naziv kompanije “ESP“ je skraćenica od ekosistem plaćanja. Naš ekosistem plaćanja je uspostavljen kao inovativno i cjelovito rješenje i podržan je od strane osnivača kompanije s ciljem da krajnjim korisnicima, fizičkim licima, omogući da jednostavnim, brzim i sigurnim korištenjem OPA mobilne aplikacije plaćaju kupljene robe i obavljene usluge iz ponude trgovaca koji su drugi bitan učesnik u ovom ekosistemu. Bitan učesnik ekosistema su i kompanije izdavatelji komunalnih, odnosno režijskih računa jer će se putem OPA platforme omogućiti distribucija i plaćanje ovih računa od strane krajnjih korisnika uz atraktivnije uslove od postojećih. Sistem će se krajem naredne godine otvoriti i za druge komercijalne banke“, rekao je na početku press konferencije Bakir Ćelosmanović, direktor kompanije ESP BH.

OPA nudi niz mogućnosti kao što su sigurno, brzo, cjenovno prihvatljivo i jednostavno plaćanje roba i usluga na području Bosne i Hercegovine kod registrovanih OPA trgovaca, slanje i primanje novca preko telefonskog imenika bez unosa broja računa (instant transfer novca), plaćanje računa komunalnih davatelja usluga (računa režijskih troškova) i dopuna prepaid korisnika mobilnih brojeva.

Sedin Kahriman, v.d. generalnog direktora BH Telecoma je istakao kako BH Telecom, koristeći savremene tehnologije, svakodnevno unaprijeđuje kvalitet života građana kroz inovativne usluge koje im omogućava.  

„Izuzetno nam je zadovoljstvo što BH Telecom, u saradnji sa našim renomiranim partnerima, donosi u BiH ovaj novitet na fintech tržištu. Naši korisnici od danas imaju jednostavan, sveprisutan i siguran način plaćanja putem mobilnih uređaja, po uzoru na najsavremenija svjetska rješenja. Mobilna aplikacija OPA je jedina platforma u BiH koja našim korisnicima omogućava brze i sigurne transakcije putem mobilnog uređaja, te uvodi u BiH jedinstveno iskustvo nezavisnosti i lakoće plaćanja. Ponosni smo što, skupa sa partnerima, predvodimo digitalnu transformaciju i u fintech segmentu“, dodao je Kahriman.

OPA aplikacija je dostupna na Google Play i App Store i omogućava brzo i sigurno plaćanje računa  skeniranjem QR koda mobilnim telefonom. Download, korištenje aplikacije, prijenos sredstava između korisnika aplikacije, te plaćanje kod trgovaca koji koriste OPA sistem je potpuno besplatno.

 „U današnjici vrijeme je naš najdragocjeniji resurs a potrošači žele brzo i lako vršiti svakodnevne transakcije. To se posebno odnosi na milenijalce i starije članove Z generacije koji postaju dominantna radna snaga. Raiffeisen je uvijek bio pionir u digitalnom bankarstvu i pratio svjetske tehnološke trendove, a ovaj put smo odlučili skupa sa našim poslovnim partnerima dodatno pomjeriti granice i razviti ovu jedinstvenu platformu koja će kreirati novo korisničko iskustvo i plaćanje učiniti jednostavnijim i sigurnijim“, izjavio je Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke.

U realizaciji platforme OPA su, kao suosnivači, učestvovale kompanije Comtrade i QSS koje imaju dugogodišnje iskustvo i brojne uspješno implementirane projekte te podržavaju globalne standarde u bankarskom i telekom sektoru.

„U temelje Online Payment platforme kompanija Comtrade je ugradila ekspertizu usavršenu kroz mnoge uspješne IT projekte u raznim industrijama. Posebno bih istakao saradnju sa našim partnerom QSS Sarajevo, jer su zajednički projekti na polju sistemskih integracija i razvoja softvera bili veoma značajni za krajnje korisnike, ali i širu javnost u BiH. Kada je riječ o aktuelnom softverskom proizvodu, bitno je istaći da je riječ o dinamičnoj i pouzdanoj platformi koja nudi jednostavan način za naplatu, transfer i prijem novca i uz to štedi vrijeme i smanjuje troškove svih uključenih strana. Jednostavna upotreba, brzina reagovanja i sigurnost ove platforme donose komforno korisničko iskustvo i nove standarde u povezivanju pravnih i fizičkih lica. Uostalom, glavni cilj digitalizacije i nove generacije finansijskih servisa i jeste veća efikasnost, relaksacija poslovnog i svakodnevnog života, ali i više vremena za kvalitetniju svakodnevnicu“, rekao je potpredsjednik i generalni direktor za FinTech u kompaniji Comtrade, Haris Čečo.

OPA aplikacija je dostupna fizičkim licima koji su korisnici bilo koje od mobilnih mreža u BiH, uz otvaranje tekućeg računa ili vezivanjem za postojeći tekući račun u Raiffeisen banci.

Više informacija o OPA platformi možete pronaći na opa.ba.

NIC.ba ponovo izmijenio dizajn stranice
Aplikacije
19.05.2024 14:04
Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41