Infobip u Sarajevu uskoro započinje izgradnju svog trećeg kampusa za više od 500 zaposlenika

Infobip u Sarajevu uskoro započinje izgradnju svog trećeg kampusa za više od 500 zaposlenika

Biznis Kompanije Novosti
12.02.2020. / 14.02.2020.

Širenje je dio jačeg regionalnog pozicioniranja, čime Infobip jača bazu u pripremama za IPO.

Infobip je u Sarajevu pokrenuo proces izgradnje svog trećeg kampusa koji će, prema prvim najavama, biti veći od onog u Vodnjanu te za petama najvećem, koji gradi u Zagrebu. Vodeća hrvatska softverska kompanija od sarajevske općine Centar putem javnog poziva kupila je, na lokaciji Šip, četiri građevinske parcele, ukupne površine 4230 kvadrata.

Vrijednost ugovora je 503.000 KM. Iako je cijena građevinskog zemljišta u Bosni i Hercegovini niža od one u Hrvatskoj, planovi koje Infobip ima u glavnom gradu BiH nisu ništa manje ambiciozni od onih u matičnoj državi. Kampus u Sarajevu prostirat će se na 8500 kvadrata. Trenutno, podružnica u Sarajevu zapošljava više od 160 stručnjaka, a s ovom investicijom na jednom će mjestu moći ponuditi posao za više od 500 ljudi.

Po tim pokazateljima, riječ o najvećoj IT investiciji u BiH u zadnjih deset godina. Infobip je već krenuo u proces izbora arhitektonskog rješenja za novi kampus. Kako navode, otvorili su ga najboljim regionalnim igračima i trebao bi biti zaključen u iduća dva mjeseca. Iako zasad nije poznato kolika će biti ukupna vrijednost investicije u Sarajevu, usporedbe radi, novi kampus u Zagrebu navodno je ulaganje vrijedno 120 miliona kuna.

Širenje u Sarajevu dio je sve jačeg regionalnog pozicioniranja Infobipa, a čime navedena kompanija jača bazu u pripremama za izlazak na berzu, u New Yorku u idućih nekoliko godina, prema najavama koje je iznio suosnivač i direktor kompanije Silvio Kutić.

Kako saznaje Poslovni dnevnik, Infobip je u sklopu reorganizacije kampus u Vodnjanu je odlučio pretvoriti u svoje globalno sjedište, novi kampus u Zagrebu u sjedište poslovanja za Evropu dok će kampus u BiH postati sjedište operacija za Bliski Istok i sjevernu Afriku, takozvanu MENA regiju.

Dino Ibrahimović, direktor MENA regije u Infobipu kaže da i u BiH planiraju znatno povećanje broja zaposlenika prema planu kompanije da na globalnoj razini u 2020. otvori 1000 novih radnih mjesta.

Pružat ćemo uslove rada koji se mogu usporediti s najvećim svjetskim kompanijama.

Naglašava da će sarajevski kampus s više od 500 zaposlenika postati jedan od ključnih razvojnih centara Infobipa i strateško središte poslovanja za MENA regiju.

“Budući da nam trenutni poslovni prostori nisu dovoljni, gradnja savremenog IT kampusa za sve zaposlenike na prostorima šire sarajevske okoline logičan je iskorak s obzirom na planirani rast našeg ureda”, kaže Ibrahimović. Prvi Infobipov kampus “Pangea”, onaj u Vodnjanu, čijem je otvaranju prije tri godine prisustvovao i premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, prostire se na ukupno 17.000 kvadrata, a u raspoloživom poslovnom prostoru ima kapacitet od 5600 kvadrata namijenjenih za dvjestotinjak zaposlenika.

Kampus u Zagrebu “Alpha Centauri”, koji se ubrzano gradi u Svetoj Klari, a koji će biti najveći, prostire se na 20.000 kvadrata i imat će čak 11.900 kvadrata poslovnog prostora na sedam etaža. Kako navode u Infobipu, izgradnja napreduje po planu. Prizemlje je završeno, a trenutno se dovršava druga etaža. Kampus Alpha Centauri očekuje se da će prve stanare dobiti do kraja ove godine. “Nema daljnjih planova po pitanju izgradnje novih kampusa u regiji, ali u planu su povećanja kapaciteta svih naših ureda u Hrvatskoj – u Vodnjanu, Zagrebu, Rijeci i Splitu”, pojašnjavaju u Infobipu.

 

U Infobip-u planiraju do 2022. imati 4500 zaposlenih, a najveći rast očekuju baš u regiji

 

Dino Ibrahimović je vezano za gradnju kampusa u BiH izjavio je da je sarajevska općina Centar pokazala najviše spremnosti od svih nivoa vlasti u BiH da pruži podršku IT kompanijama.

“Naš dugoročni cilj je da zadržimo mlade talente u BiH te smo svjesni da samo radno mjesto nije dovoljno u toj namjeri, ali ćemo mi kao kompanija pružiti sigurno radno mjesto, određene benefite i uslove rada koji se mogu uporediti s najvećim svjetskim kompanijama”, kaže Ibrahimović.

Globalno, Infobip je u velikoj ekspanziji čiji je cilj udvostručiti broj zaposlenika do 2022. na njih 4500, pri čemu se najveći rast broja zaposlenika očekuje upravo u regiji. Kompanija je dosad otvorila 67 ureda na svim kontinentima izuzev Antarktika. U BiH, uz Sarajevo, novi ured Infobip je nedavno otvorio u Tuzli gdje zapošljava 25 stručnjaka, a plan ga je povećati na njih 80. Do sada se u BiH radio softverski razvoj za glasovne i cloud usluge te prodaja za Bliski Istok.

Nedžad Ajnadžić, načelnik sarajevske općine Centar izrazio je zadovoljstvo što su završili s administrativnim poslovima, nakon čega slijedi izdavanje urbanističke i građevinske dozvole.

“Imam velika očekivanja od ovog projekta i moje mišljenje je da je IT park jedan od najvećih razvojnih projekata za ovu lokalnu zajednicu i šire”, kaže Ajnadžić. Dodao je da će svim inženjerima budućeg IT parka njegova općina ponuditi i mogućnost rješavanja stambenog pitanja kroz kupovinu stana uz beskamatni kredit.

Navodi da se Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo obavezao da izgradi pristupnu saobraćajnicu do parcela kako bi, kada investitori dobiju odgovarajuće dozvole, mogli početi s izgradnjom. Za to je općina Centar, ističe, već izdvojila novac i potpisala ugovor sa Zavodom. U Infobipu navode da su na sličnu podršku naišli u Hrvatskoj u Vodnjanu, gdje je grad sredinom prošle godine dobio odluku o poticanju razvoja ICT djelatnosti na svom području.

“Tom odlukom Grad Vodnjan je, među jedinim, definirao zakup nekretnina u starogradskoj jezgri u svrhu stanovanja zaposlenika ICT tvrtki koje imaju svoje središte u Vodnjanu, a ta mjera olakšava Infobipu osiguravanje smještajnih kapaciteta za velik dio trenutnih, ali i budućih zaposlenika u Vodnjanu”, pojašnjavaju u kompaniji.

Infobip je od nula do sto miliona dolara prihoda narastao u svega sedam godina što ga čini jednom od deset najbržerastućih B2B softverskih kompanija na svijetu.

Po tome je uz bok Service Nowu, Splunku i Salesforceu. U 2018. godini imao je prihod od 484 miliona dolara (434 mil. eura), a procjenjuje se da je lani dostigao nivo svog glavnog konkurenta, američkog Twillia, čiji se godišnji prihod kreće oko 650 miliona dolara i čija je tržišna vrijednost 17,24 milijardi dolara.

--

Prema navedenom može se zaključiti da je izgradnja velikog IT parka, u naselju Šip, sve izglednija.

Podsjećamo, u kompaniji Symphony su odlučili da svoju zgradu, grade na olimpijskoj planini.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40