Podcast sve popularniji u BiH - Donosimo listu domaćih podcasta iz IT sektora

Podcast sve popularniji u BiH - Donosimo listu domaćih podcasta iz IT sektora

Edukacija Kompanije Marketing Tehnologija
09.02.2020. / 28.04.2022.

Iako je prvi podcast snimljen davne 2003. godine, zanimljivo je da mu globalna popularnost značajno raste tek u prethodnih nekoliko godina.

Šta je to podcast

Prema nezvaničnoj definiciji, podcast je emisija odnosno program koji je dostupan u digitalnom formatu za preuzimanje preko interneta. Jednostavno rečeno, riječ je o govornoj formi zabave, pružanju naučnog objašnjenja određenih tema ili analizi i komentarisanju teme koja je povezana sa različitim oblastima stručnosti gosta.

Ubrzo nakon emitovanja ovog podcasta, New York Times piše na ovu temu i spominje da se podcasti već snimaju po cijelom svijetu. U novembru 2004. godine pokrenuta je prva platforma za podcast hosting, pod nazivom Libsin. Prve podcast dnevne vijesti pokrenute su 2005. godine, a zatim u junu iste godine, Steve Jobs je objavio da će, u tada novoj verziji 4.9 iTunes-a, biti ponuđen cijeli “katalog” podcast emisija u sklopu nove aplikacije pod jednostavnim nazivom “Podcasts”.

Jedan od presudnih razloga za sve veći rast popularnosti podcasta je činjenica da je podcast jedina forma koja se može konzumirati dok radite nešto drugo – vozite, šetate, vježbate, radite, trčite.

Podcast u Bosni i Hercegovini

Podcast nije naročito popularan u Bosni i Hercegovini, iako se radi o snažanom marketinškom proizvodu, izvoru informacija i zabave a usput može biti koristan za svakoga. Razlog tome može biti nedostatak istih na bosanskom jeziku, koji obrađuju lokalne aktuelne teme. Svjesni potencijala navedenog formata za plasiranje sadržaja nekoliko domaćih IT kompanija i pojedinaca pokreće podcaste u prethodnih nekoliko mjeseci. U ovom članku ćemo navesti neke od njih, a uskoro pokrećemo zasebnu sekciju na IT Base platformi sa indexom domaćih podcasta koji se bave tehnologijom i temama vezanim za IT.

Domaći IT podcast

Iako se radi o domaćim autorima, neki od njih su na engleskom jeziku, što svakako ne bi trebala biti prepreka jer se radi o temama koje privlače publiku sa poznavanjem engleskog jezika.

terscast

Pokrenuli su ga Nermin Šehić i Adnan Rahić, a epizode planiraju snimati sedmično. Razgovaraće o aktuelnim IT dešavanjima, tech gadgetima, popularnim aplikacijama. Više o tome možete pročitati u ovom članku.

AP podcast

Kompanija Authority Partners je u novembru 2019. objavila kako započinje sa emitovanjem podcasta u cilju širenja znanja i motivacije. Epizode snimaju mjesečno, a u prvoj sezoni su dostupne četiri. Za platformu su odabrali YouTube, zbog velike popularnosti kod domaćih korisnika.

Lilium podcast

21 janura su objavili prvu epizodu. Što se tiče sadržaja svake sedmice sa zanimljivim gostima i sagovornicima razgovaraju o temama digitalnog marketinga, ali i svemu onome što je aktuelno u svijetu digitale, oglašavanja i moderne tehnologije. Koriste SoundCloud servis.

Commerce Care - Talks

Prema riječima autora radi se o prvom domaćem eCommerce podcastu. Host je Semir Teskeredzić iz kompanije Commerce Care. Sa emitovanjem započinju uskoro a razgovaraće o temama vezanim za e-commerce sa gostima iz IT industrije.

Sedmica sa rođom

Domaći podcast u produkciji IT kompanije ZenDev. Navedenim serijalom u formi podcasta žele približiti atmosferu i kulturu svoje kompanije. Host je Arnel Marić, Android developer u kompaniji ZenDev, a svake sedmice će ugostiti nekog od kolega i postaviti 7 pitanja. Podcast možete pronaći na ovom Facebook linku

ITO Podcast

Podcast mostarske kompanije ITO - High Quality Software Solutions. Kompanija koja je 2013. godine osnovana u Mostaru s ciljem proizvodnje visokokvalitetnih softverskih rješenja.

Podcast je nastao s ciljem stavljanja naglaska na ono pozitivno, koje itekako postoji i u našoj okolini. U prvoj epizodi podcasta je, ispred Azrieli College of Engineering Jerusalem, gostovao Michael Mizrahi, voditelj Uprave za istraživanje, inovacije i poduzetništvo.

Ulogu voditelja imao je CEO ITO kompanije, Marko Laco. Michael i Marko su razgovarali o ljepotama kojima obiluje BiH, životu u Izraelu te načinu rada Azrieli College-a. Navedini podcast možete poslušati na ovom linku.

 

Ukoliko znate za neki domaći podcast koji se bavi temama iz IT industrije, a nismo ga neveli, pošaljite kako bismo isti uvrstili u index.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40