Finale SPARKreators lige: Državno takmičenje iz robotike

15. May '19 Takmičenja

Petak, 24.5.2019. će biti u znaku robotike jer se taj dan održava finale SPARKreators lige, s početkom u 11 sati u dvorani na Bijelom Brijegu u Mostaru. Organizator ovog državnog takmičenja iz robotike je SPARK school.

SPARKreators je projekt preko kojeg SPARK school donira mBot robotiće i dodatnu opremu osnovnim školama u cijeloj BiH. Već su donirali preko 900 robotića od 2016. godine. Igrajući se s ovim robotićima i koristeći ih u nastavi, djeca u osnovnoj školi lakše savladavaju zadatke iz matematike, informatike, fizike, hemije, tehnologije i inžinjerstva. Na taj način se pripremaju na tzv. STEM zanimanja – zanimanja budućnosti.

Pravo sudjelovanja u finalnom natjecanju ima čak 360 osnovnih škola s područja BiH. Događaj je otvoren i besplatan za sve zainteresirane, a trajat će od 11 do 16 sati.

SPARKreators državno finale su podržali sponzori/reformatori: NSoft, Studio Joker, Fram žiral, Namex, Leda, BH Futures Foundation, SYNC, STEMI, Feal, UNIS telekom, te O.Š. Silvija Strahimira Kranjčevića Mostar.