4G SpeedTest interaktivna mapa brzine u Bosni i Hercegovini

U ponedjeljak, 08.04.2019. godine Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je BH telekom operaterima uručila dozvole za početak implementacije projekta uvođenja 4G mreže u BiH. 

Korisnici su sa oduševljenjem dočekali puštanje u rad 4G mreže koja je trenutno u eksperimentalnoj fazi. U narednoj godini je planirano pokrivanje 60% teritorije 4G signalom, a u narednih 5 godina kompletne teritorije.

Neki korisnici su izvršili mjerenje SpeedTest aplikacijom i podijelili rezultate na forumima i društvenim mrežama. Ispod možete pogledati interaktivnu mapu sa zabilježenim rezultatima na raznim lokacijama.

Do ovog trenutka na 4G mrežu su se samo mogli spojiti korisnici BH Telecoma na lokaciji Dolac Malta u Sarajevu. Prema nezvaničnim informacijama iz Mtel-a krajem dana ili sutra će korisnici moći koristiti 4G na testnim lokacijama u većim gradovima. Iz Eroneta su naveli da će sutradan, 09.04.2019., na izložbenom prostoru HT Eroneta, u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2019 biti promocija 4g mreže.

Mapu ćemo redovno ažurirati te možete poslati svoj rezultat putem naše Facebook stranice kako bi isti uvrstili u prikaz.

-------------------------

UPDATE 09.04.2019.

  • U Mostaru na Sajmu privrede i gospodarstva Eronet promotivno prezentovao 4G
  • BH Telecom na području Sarajeva omogućio 4G mrežu na više lokacija
  • Mtel je u većini gradova omogućio korištenje 4G mreže ali po nižim brzinama na osnovu testova koje su korisnici objavili do sada

Napominjemo da je 4G u testnoj fazi do 08. maja.

4G brzina, interaktivna mapa:

Više informacija o standardima mobilnih mreža možete pročitati u ovom članku.

Dolac Malta, Sarajevo - BH Telecom

BH telecom 4g brzina

 

 

Općina Centar, Sarajevo - BH Telecom

BH telecom 4g brzina

 

Ciglane, Sarajevo - Mtel

4g brzina mtel sarajevo