Velika akvizicija u IT sektoru – Svjetski gigant preuzima sarajevsku firmu

Velika akvizicija u IT sektoru – Svjetski gigant preuzima sarajevsku firmu

Biznis Kompanije
10.10.2021.

Kompanija Asseco SEE, koja je dio velike međunarodne IT grupacije Asseco Group, preuzima sarajevsku kompaniju BS Telecom Solutions. Ovo je jedna od najvažnijih akvizicija u historiji bh IT sektora, piše BiznisInfo.

Kompanije su se već obratile domaćem regulatoru tražeći dozvolu da Asseco preuzme većinski paket kapitala u BS Telecom Solutions. Akvizicija će biti finalizirana po odobrenju regulatora.  

BS Telecom Solutions je kompanija osnovana 2002. godine i na tržištu je prisutna kao proizvođač, isporučilac i integrator kompletnih telekomunikacijskih i informacijskih sistema, koji se zasnivaju na modernim tehnologijama i vlastitim tehnološkim istraživanjima.

Riječ je o renomiranoj kompaniji koja posluje širom regiona. BS Telecom je prošle godine imao prihode od preko 25 miliona KM.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Primjera radi, nedavno su dobili vrijedan posao izrade softverskog rješenja za nadzor i vođenje saobraćaja na autocestama u Hrvatskoj vrijedan devet miliona KM.

Također su potpisali novi višemilionski ugovor u Crnoj Gori za proizvodnju, isporuku i instalaciju softvera za upravljanje i nadzor saobraćaja na autoputu Bar – Boljare.

Kao trenutni vlasnik BS Telecoma navodi se BS TS iz Češke Republike. No, osnivači i prethodni vlasnici ove kompanije bili su naši ljudi, uključujući Mirzu Varatanovića koji se i dalje navodi kao direktor kompanije.

Asseco Group je alijansa firmi koje se bave informacijskim tehnologijama i posluje u 60 zemalja svijeta. Kompanije Asseco Grupe uvrštene su na Varšavsku berzu, Tel Avivsku berzu, kao i na američko NASDAQ globalno tržište kapitala.

Asseco Group nudi sveobuhvatna IT rješenja za sve sektore privrede. Vlastita rješenja čine oko 80 posto ukupnih prihoda od prodaje grupe Asseco. Time je Asseco Group na 6. mjestu među vodećim dobavljačima softvera u Evropi.

Grupacija će BS Telecom Solutions preuzeti preko svoje regionalnog ogranka Asseco SEE.

IT Base forum Registruj se
Payoneer u BiH
Biznis Pomoc
12.11.2021 16:02
Slika dana
Off topic
30.09.2021 02:22
Kako naučiti C# & dotNet Core
Programiranje
30.01.2021 06:37
Learning Python Course!
Programiranje
14.09.2020 14:31