UNICEF investira do $100K u timove iz Bosne i Hercegovine koji razvijaju rješenja za bezbjednost djece na Internetu

UNICEF investira do $100K u timove iz Bosne i Hercegovine koji razvijaju rješenja za bezbjednost djece na Internetu

Projekat Promo Startupi
18.11.2020.

UNICEF-ov Inovacioni fond, Globalno partnerstvo za prestanak nasilja nad djecom i inicijativa Giga imaju namjeru da investiraju do 100 hiljada dolara kako bi se obezbijedilo rano finansiranje startup kompanijama koje imaju potencijal da doprinesu čovječanstvu.

Ukoliko ste vlasnik startup kompanije koje se bavi mašinskim učenjem (ML), vještačkom inteligencijom (AI), blokchain tehnologijama ili proširenom stvarnošću (VR/AR) u jednoj od zemalja uključenih u UNICEF-ove programe, i posjedujete funkcionalni "open source" prototip koji daje obećavajuće rezultate (ili ste voljni da otvorite pristup kodu), UNICEF-ov inovacioni fond traži upravo vas.

Kako biste se prijavili:

  • Kriterijume za konkurisanje pogledajte ovdje.
  • Kompletan tekst konkursa (Zahteva za iskaz interesa) pročitajte ovdje.

* Posebno se pozivaju startup kompanije čiji su osnivači žene da se prijave na konkurs.

Više informacija u vezi poziva možete saznati na webinaru koji će se održati 24. novembra, i možete se registrovati ovdje.

Izazov

Imajući u vidu da je više od 4 milijarde ljudi (od čega 71% jesu osobe od 15 do 24 godine starosti) povezano na internet, uključujući i jedno od tri djeteta, jasno je da se dječji životi oblikuju ispred ekrana računara ili telefona. Mreže koje se odnose na COVID-19 kao što su zatvaranja čitavih zemalja, dovele su do zatvaranje škola na globalnom nivou i mjera fizičkog distanciranja, i učinile da platforme i zajednice na internetu postanu od ključnog značaja u održavanju osjećaja normalnosti. Djeca i njihovi roditelji okreću se digitalnim riješenjima više nego ikad kako bi se obezbjedila podrška u dječjem obrazovanju, socijalizaciji i igri. U toku su napori da se pristup internetu i digitalnim rješenjima obezbjedi svim mladim ljudima putem inicijativa kao što je Giga.

Iako digitalna rješenja pružaju ogromne mogućnosti, isti ovi alati mogu povećati izloženost djece rizicima i štetnim uticajima na internetu. Prisustvo na internetu može povećati tradicionalne prijetnje i štetne uticaje sa kojima se mnoga djeca susreću i van interneta, i mogu povećati ranjivost, jer su rizici na internetu prisutni tokom čitave godine, 24 sata dnevno.

Podaci ukazuju da nova realnost koju je nametnuo COVID-19, povećava rizike kojima su djeca izložena, a koji uključuju seksualno zlostavljanje i eksploataciju na internetu, maltretiranje na internetu, izloženost potencijalno štetnim sadržajima i neprimjereno prikupljanje, upotrebu i dijeljenje podataka. Organi za sprovođenje zakona i telefonske linije za prijavljivanje identifikovali su dramatično povećanje obima materijala u vezi sa seksualnim zlostavljanjem djece koji se dijeli na internetu, od čega sve veći i veći procenat predstavljaju sadržaji koje su djeca sama kreirala. Dok su se sa jedne strane rizici po djecu na internetu povećali, očuvanje bezbjednosti i zaštita djece na internetu i dalje su neadekvatni da bi pružili podršku deci, njihovim porodicama i sistemima obrazovanja kako bi se predupredili ovi rizici i štetni uticaji i na odgovarajući način reagovalo na njih. Tehnološka rješenja predstavljaju element koji je od ključnog značaja kako bi se na odgovarajući način reagovalo na prijetnje sa kojima se djeca susreću u digitalnom okruženju.

UNICEF-ov Inovacioni fond

Ovaj fond osnovan 2016, uspostavljen je specijalno da bi se finansirale tehnologije u povoju sa otvorenim kodom, koje mogu pomoći djeci. Osnovna motivacija Inovacionog fonda jeste da pronađe „skupove“ ili portfelje inicijativa koje se bave najmodernijim tehnologijama  - tako da UNICEF može da učestvuje na njihovom tržištu, obavijesti se o ovim tehnologijama i pomogne da one doprinesu boljem životu za djecu.  Ulažemo u rješenja u okviru industrija čija je vrijednost oko 100 milijardi dolara, kada su u pitanju najmodernije granične tehnologije: blokchain, virtuelna i augmentovana stvarnost, mašinsko učenje i vještačka inteligencija.

Globalno partnerstvo za prestanak nasilja nad decom (End Violence)

End Violence je najveća i najraznovrsnija javno-privatna koalicija koja je usmjerena na ubrzanje napretka u postizanju COR 16.2: Prestanak svih vidova nasilja prema djeci do 2030. godine. Partnerstvo djeluje kao globalna platforma u zagovaranju, postupanju i investicijama zasnovanim na dokazima. Kroz platformu Bezbjedni na internetu (Safe Online), partnerstvo End Violence investira u organizacije koje kreiraju alate, programe i tehnološka rješenja u borbi protiv zlostavljanja i eksploatacije djece na internetu, uz to radeći sa globalnim liderima i organizacijama kako bi se obezbijedio stalni fokus na bezbjednost djece na internetu i ovoj temi obezbijedio visok prioritet u najvažnijim debatama vezanim za politike na globalnom nivou.  

Giga

Inicijativu Giga su u septembru 2019. zajednički pokrenuli UNICEF i Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), kako bi se svaka škola povezala na internet, a svaka mlada osoba dobila pristup informacijama, prilikama i imala izbora. Ova inicijativa pruža podršku direktnim akcijama koje su u vezi sa mjerama u borbi protiv COVID-19 i njihovim neposrednim uticajima na društvo, i ispituje načine na koji internet može da učestvuje u stvaranju snažnijih infrastrukture koje daju nadu i pružaju prilike u „vremenima nakon COVID-a“.  

Za konkurs se možete prijaviti OVDJE.

Rok za prijave: 20. decembar 2020.

Ukoliko imate pitanje u vezi ovog poziva, možete direktno kontaktirati Vladimira Trkulju na vtrkulja@unicef.org.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao