U Srbiji otkriven, pa ugašen, veliki ilegalni IPTV i card-sharing servis

U Srbiji otkriven, pa ugašen, veliki ilegalni IPTV i card-sharing servis

Novosti Zanimljivosti
18.07.2021. / 03.08.2021.

Ove sedmice je "pao" još jedan ilegalni servis, koji je ilegalno distribuirao preko 6 hiljada televizijskih kanala, i svoje usluge korisnicima naplaćivao, te stvarao mrežu preprodavača.

Globalna alijansa za kreativnost i zabavu (The Alliance for Creativity and Entertainment, ACE), udruženje je velikih medijskih kuća koje su nosioci autorskih prava popularnih audiovizualnih sadržaja. Njihove su članice kompanije poput Amazona, Applea, BBC-a, Discoveryja, Foxa, Netflixa, MGM-a, Skya, Sonyja, Warner Brosa i drugih značajnih imena TV i filmske industrije. Osnovna misija ovog udruženja je boriti se protiv online piratstva i prijavljivati kršenja autorskih prava u slučajevima kada se njihovi sadržaji distribuiraju ilegalno.

Najnovija akcija ACE-a realizovana je ove sedmice, kada je, uz pomoć suda u SAD-u, ugašen niz ilegalnih IPTV servisa i piratskih streaming te card-sharing usluga. Prvo je sud naložio uklanjanje nekoliko desetina manjih i jednog većeg operatera (Streamtape.com) koji je imao preko 33 miliona korisnika, većinom iz SAD-a. Potom je lista ciljanih pružatelja usluga bio proširen i na one u Poljskoj, Španiji, Njemačkoj i drugim zemljama, gdje je također ugašeno desetine domena putem kojih su se isporučivale ilegalne IPTV usluge.

Veliki IPTV centar u Srbiji

Za kraj, Alijansa se okomilla i na operatera Premiumcccam, čije je sjedište bilo u Srbiji, u blizini Beograda. U našem je susjedstvu, naime, djelovao ilegalni pružatelj usluga koji je nudio IPTV i card-sharing usluge na crnom tržištu. Njihova ponuda uključivala je preko šest hiljada televizijskih kanala iz cijelog svijeta, čime su kršena autorska prava većeg broja televizijskih kuća. Dodatno, ova usluga nudila je svojim pretplatnicima i velik broj sadržaja na zahtjev, uključujući oko tri hiljade filmova te 16,5 hiljada epizoda raznih serija.

Cijena pretplate na ovaj servis bila je 7 eura mjesečno ili 50 eura godišnje, a Premiumcccam se čak i oglašavao kao "vodeći evropski pružatelj card-sharing usluga". O uhodanosti poslovanja govori i činjenica da su nudili i program za resellere, tj. da su regrutirali ljude koji su preprodavali njihove pretplate na piratizirane sadržaje.

Na zahtjev Alijanse, voditeljima ove organizacije poslano je službeno sudsko upozorenje, na koje su oni odmah reagovali na odgovarajući način – predali su sve svoje domene ACE-u, a one su sada preusmjerene na njihove stranice koje upućuju pretplatnike na legalne servise. Ovo je prva ACE-ova akcija tog tipa u Srbiji, za koju udruženje kaže kako je bila uspješna i pokazuje "da niti jedno mjesto na svijetu nije izvan njihovog dosega".

Vlasnici ilegalnog servisa iz Srbije su izbjegli hapšenje, zapljenu opreme i kazne kakve smo vidjeli u nekim ranijim slučajevima u kojima je u borbi protiv pirata bio angažiran i Europol.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao