Rezultati velikog istraživanje dev zajednice u BiH i Srbiji

Rezultati velikog istraživanje dev zajednice u BiH i Srbiji

Karijera Zanimljivosti
21.05.2021.

Krajem 2020. godine, kompanija JSGuru je sprovela veliko istraživanje među developerima na prostoru BiH i Srbije, jedno od prvih istraživanja ovog tipa koje obuhvata obje zemlje. Odgovore na pitanja dalo je 2700 ispitanika, a ta pitanja su pokrivala razne teme, poput operativnih sistema koje koriste pa do omiljenih tehnologija. Čitavo ispitivanje je imalo preko 5000 anketiranih ispitanika, ali ovih 2700 se uzimaju kao potpuni i validni odgovori.

Cilj istraživanja jeste bio da se otkriju preferencije ove grupe profesionalaca i trendovi kada je u pitanju development. Svakako ono što ga čini jedinstvenim jeste to što je ono sprovedeno za vrijeme pandemije, i to vrijeme je donijelo neke nove paterne ponašanja i okolnosti sa kojima se niko nije do sada susretao. 

Naravno, sa porastom rada od kuće, brojem digitalnih proizvoda i rješenja, rasla je i potreba za developerima od početka pandemije. Pored ovih rezultata, istraživanje daje odgovore na pitanja poput da li developeri aktivno traže posao i od svih ispitanika, njih 67,81% je izrazilo da trenutno nije u procesu potrage. Ono što je svakako interesantno pored ovoga jeste da 1520 ispitanika preferira rad iz kancelarije, što daje neku potporu činjenici da ipak kancelarije neće nestati u budućnosti, barem kada je IT u pitanju, a ako to u IT nije slučaj, onda to tek važi za druge industrije.  

Većinu ispitanika istraživanja čine muškarci, njih 74.11%, dok prema statistici broj žena u IT sektoru je u porastu, ali još uvijek su u znatno manjem broju u odnosu na muškarce. S obzirom na to da je programiranje zanimanje 21. vijeka, nije iznenađenje podatak da je prosjek godina developera između 20 i 30.  

Izdvajamo neka od pitanja na koja su ispitanici odgovorili

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kompletne rezultate možete pogledati na ovom linku.

JSGuru je custom development i dizajn agencija sa sjedištem u Banjoj Luci i kancelarijama u Novom Sadu. 2019. i 2020. godine nagrađivana kao jedna od najbrže rastućih kompanija u BiH, ali i od strane Deloitte-a za čitav region Centralne Evrope.