Payoneer u problemima - Bankrot ili privremena obustava?

Payoneer u problemima - Bankrot ili privremena obustava?

Freelance Biznis
27.06.2020. / 27.06.2020.

Veliki broj korisnika popularnog servisa za primanje novca, Payoneer, se suočio sa problemom podizanja gotovine i plaćanja kreditnom karticom. Društvene mreže su preplavljene postovima nezadovoljnih korisnika koji pokušavaju dobiti odgovor na novonastalu situaciju. 

Payoneer je globalni servis za transfer novca, koji svojim korisnicima omogućava usluge digitalnog prijema novca i plaćanja.

Registrovani korisnici Payoneera mogu slati i primati novac upotrebom Payoneer e-walleta, plaćati karticom ili proslijediti primljeni novac sa svog naloga na devizni račun lokalne banke, ukoliko to žele.

Wirecard bankrot

Naime, navedeni problem je povezan sa skandalom koji potresa kompaniju Wirecard, koja izdaje dio kartica za Payoneer. 

Prije par dana je objavljeno da na računima kompanije Wirecard nedostaje 2 milijarde dolara. Za samo tri dana, dionice kompanije su pale za 85%.

Kompanija je priznala da revizori nisu uspjeli da pronađu novac, jer vjerovatno nikada nije ni postojao. To je samo produbilo krizu u ovoj nemačkoj kompaniji koja je svojevremeno smatrana zvijezdom njemačkog tehnološkog sektora.

Vrijednost dionica je pala za 85%, i tako obrisala tržišnu vrijednost od 12,5 milijardi dolara. Sve to desilo se za tri dana, a počelo je kada je njen revizor odbio da potpiše račune kompanije.

Generalni direktor Markus Braun je uhapšen poslije izbijanja afere kada je revizor otkrio da fali 2,1 milijarda dolara. On se sumnjiči da je vjerovatno sam "napuhao" bilans stanja i namještao transakcije kako bi kompanija postala privlačna investitorima i kupcima. Prije odlaska, Braun je rekao da je kompanija možda žrtva veće prevare.

Jučer je kompanija podnijela zahtjev za odlazak u bankrot.

Inače, ovo je najveći stečaj u historiji korporativne Njemačke, koji je nadmašio propast kontejnerske kompanije P&R iz 2018. godine, koja je dugovala 3 milijarde eura.

Oficijelno saopštenje iz Payoneera

Povodom novonastale situacije oglasili su se iz Payoneera i poručili korisnicima da nemaju razloga za zabrinutost, te da su sredstva na njihovim računima sigurna.

Jedna od naših glavnih vrijednosti u Payoneeru je transparentnost, zbog čega direktno radimo na rješavanju  problema. Nadamo se da ćete se uvidom u objavljene informacije uvjeriti da su vaša sredstva na sigurnom računu i da nemate razloga za brigu.

Payoneer sarađuje s mnogim bankama i pružateljima finansijskih usluga širom svijeta, kako na razvijenim tako i na tržištima u razvoju. Naša globalna infrastruktura izgrađena je na način koji vam omogućava da obavljate posao na globalnoj razini bude jednako kao da posao obavljate lokalno. Jedan od pružatelja usluga s kojima radimo je Wirecard Card Solutions Limited.

Sredstva pohranjena na vašoj Payoneer Prepaid Mastercard® kartici su zaštićena i sigurna. Vaša Payoneer Prepaid Mastercard® kartica je e-novac koji je izdala Wirecard Card Solutions Limited, u Ujedinjenom Kraljevstvu regulisana pod FCA (Financial Conduct Authority), referenca (900051). Kao ovlašteni izdavatelj e-novca, Wirecard Card Solutions Limited udovoljava zahtjevima Pravilnika o elektroničkom novcu iz Velike Britanije 2011, koji su dizajnirani da osiguraju sigurnost sredstava pohranjenih na vašoj kartici.

Iako je Wirecard Card Solutions Limited podružnica u grupi Wirecard i dijeli isti brend, oni su potpuno neovisan entitet sa vlastitim upravnim odborom, vlastitim regulatornim i kapitalnim zahtjevima i podliježu regulatornom nadzoru i računovodstvenim standardima u Velikoj Britaniji. Kako su neovisne, na vašu karticu neće utjecati i dalje možete je koristiti kao i obično. Unatoč tome, radimo s drugim izdavateljima, uključujući i naš vlastiti, te radimo na planovima u kriznim situacijama kako bismo osigurali kontinuitet i stabilnost servisa u budućnosti.

Ima li razloga za paniku?

Dio korisnika na društvenim mrežama savjetuju jedni druge da što prije podignu novac sa računa, ukoliko im kartica još nije blokirana, dok drugi dio poziva na strpljenje i razumijevanje.

 

Post Payoneer Serbia Facebook
Payoneer Serbia / Facebook

 

Česta pitanja korisnika i odgovor predstavnika Payoneera

1. Jesu li sredstva na mojoj Payoneer prepaid Mastercard® kartici koje izdaje Wirecard sigurna?
Da. Sredstva na vašoj kartici ostaju sigurna jer se čuvaju na zaštićenim računima u reguliranim kreditnim institucijama u Velikoj Britaniji i EEA i označena su kao vaša sredstva.

2. Kakav je odnos između izdavača moje kartice, Wirecard Card Solutions Limited i Wirecard AG koji je u središtu ove priče?
Iako je Wirecard Card Solutions podružnica u grupi Wirecard i dijeli isti brend, oni su potpuno neovisno tijelo sa vlastitim upravnim odborom, vlastitim regulatornim i kapitalnim zahtjevima i podliježu regulatornom nadzoru i računovodstvenim standardima u Velikoj Britaniji. Prema Card House Filings, Wirecard Card Solutions Limited profitabilan je i stabilan, a novac koji oni čuvaju za vas potpuno je siguran.

3. Nakon što je Wirecard podnio zahtjev za bankrot, šta se događa s mojom Payoneer prepaid Mastercard karticom koju je izdala Wirecard?
Vaša Payoneer Mastercard kartica je e-wallet koji je izdala Wirecard Card Solutions Limited, nezavisna podružnica Wirecard AG, a u Ujedinjenom Kraljevstvu regulira FCA. Usluga putem kartice nastavlja se bez prekida. Kao ovlašteni izdavatelj e-novca, Wirecard Card Solutions Limited udovoljava zahtjevima Pravilnika o elektroničkom novcu iz Velike Britanije 2011, koji su dizajnirani da osiguraju sigurnost sredstava pohranjenih na vašoj kartici.

4. Ako moja pretplatnička Mastercard kartica sa Payoneer-om koju je izdala Wirecard nije dostupna, koje bih opcije imao?
To je vrlo malo vjerovatan ishod, ali ako se to dogodi, sredstva možete uplatiti na svoj Payoneer račun i zadržati sredstva na svom EUR podračunu. Dalje možete podići sredstva na svoj lokalni bankovni račun, izvršiti uplatu i koristiti druge Payoneer usluge. Trenutno razmatramo planove za slučaj vanrednih stanja kako bismo osigurali da ćete moći bez prekida i dalje koristiti svoju Payoneer prepaid Mastercard karticu.

UPDATE

Payoneer: “Vjerujemo da je vaš novac zaštićen i da je zamrzavanje privremeno”

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao