Osma MSCommunity konferencija - Razmjena znanja vrhunskih IT stručnjaka

Osma MSCommunity konferencija - Razmjena znanja vrhunskih IT stručnjaka

Biznis Konferencije
25.10.2019. / 25.10.2019.

Bh. i regionalne predavače, čija se imena mogu vidjeti i na velikim svjetskim IT skupovima, ove je godine okupila 8. MSCommunity BiH konferencija koja se održava u Sarajevu.

Izvrsna predavanja su privukla veliki broj učesnika koji dolaze iz IT industrije te mlade ljude i entuzijaste koji žele ostati u toku i pratiti posljednje trendove. 

Vrlo poznata u stručnim, poslovnim i drugim krugovima, MSCommunity BiH konferencija je postala svojevrsni brend. Događaj je osmi put zaredom organizovala grupa IT stručnjaka iz udruženja MSCommunity koje pokreće entuzijazam i želja da povežu IT stručnjake na profesionalnom nivou. 

Damir Dizdarević, direktor Logosofta i jedan od organizatora, izjavio je da mu je drago da već osam godina uspijevaju da organizuju ovu konferenciju i da ugoste najbolje predavače iz cijele regije. 

"Trudimo da budemo u trendu sa svim aktuelnim dešavanjima kada su u pitanju informacione tehnologije. Tako smo i ove godine sa najboljim predavačima iz cijele regije odabrali teme koje su vrlo žive – vještačka inteligencija, cloud, machine learning i generalno upravljanje infrastrukturo, razvoj i testiranje koda, razvoj aplikacija", istakao je on.

Govoreći o značaju održavanja konferencije za IT zajednicu, naveo je da u BiH nema mnogo IT konferencija, zbog čega se trude da pored Network konferencije, na jesen ponude dodatne sadržaje.

"Upravo zato besplatno organizujemo MSCommunity kako bi se približili mladim ljudima i datim im priliku da budu na izvoru IT događanja", poručio je Dizdarević.

Omar Krivošija, direktor Microsofta u BiH, istakao je da 8. MSCommunity konferencija pokazuje da ova zajednica raste i da ima mogućnosti, potencijale i kapacitete za dalji razvoj.

Posebno je istakao važnost prilike koja se daje mladima da budu dio ove zajednice, da slušaju novitete.

"Microsoft BiH će i dalje podržavati ovu zajednicu ne samo kroz predavače i dijeljenje znanja, nego na bilo koji način gdje MSCommunity ima potencijal",naveo je on.

Jedan od partnera konferencije je i kompanija Authority Partners. Amina Karić, direktorica kompanije izjavila da sa svojih 300 ljudi na četiri kontitenta rade sa najpoznatijim svjetskim kompanijama. 

"Radeći u Authority Partnersu zaposleni imaju priliku da rade sa internacionalnim klijentima i vodećim stručnjacima u IT-ju, da se druže, ali i da uče i predaju na MSCommunity-ju", istakla je ona, dodajući da su ponosni sponzor konferencije već nekoliko godina.

Naglasila je važnost ulaganja u IT zajednicu i dijeljenje znanja, a ova konferencije je svakako jedan od načina za to.

Primjer i pokazatelj toga je i Mustafa Toroman, zaposlen kao program architect u firmi Authority Partners. 

U izjavi za portal Akta.ba Toroman ističe da je u radu ove zajednice uključen iz ličnih razloga jer mu je MSCommunity dao jako puno.

"Prvu priliku da predajem na ovoj konferenciji dobio sam prije šest godina. Nakon toga su došle druge konferencije u BiH i regiji, a danas predajem u čitavom svijetu. Za sedam dana ću predavati na najvećoj Microsoft konferenciji u Orlandu koja okuplja preko 30.000 ljudi", kazao je Toroman, dodajući da je jako puno uspjeha uslijedilo zahvaljujući ovoj konferenciji.

Posebno ističe važnost što njegova kompanija prepoznaje važnost ove konferencije gdje mladi mogu da se promovišu i steknu nova znanja.

"Već duže vrijeme se borimo da konferenciju zadržimo besplatnom kako bi mladim ljudima omogućili da dođu i da prate svjetske trendove. Osim toga, kroz sadržaj konferencije trudimo se promovišemo mlade stručnjake iz Bosne i Hercegovine kako bi im dali priliku da pokažu ono što znaju", poručio je Toroman.

Kompanija koja podržava MSCommunity od samog osnivanja je i SYS Company, distributer za Microsoft.

"Imamo dosta predavača koji drže predavanja na ovoj konferenciji i naš cilj je da napravimo eko sistem predavača i inženjera kojima ćemo dati izazove da ostanu u Bosni i Hercegovini", izjavio je Emir Hulusić ispred SYS Company.

Inače, 8. MSCommunity BiH konferencija, koja se ove godine održala pod sloganom //GR8!, u jednom danu je omogućila dijeljenje znanja vrhunskih IT stručnjaka sa kolegama iz struke, kao i mladim snagama koji ulaze u IT svijet. Sam slogan najbolje opisuje konferenciju koja je po kvaliteti opravdala očekivanja organizatora i učesnika.

Na konferenciji se govorilo  o aktuelnim oblastima: cloud infrastrukture, razvoj softvera, umjetna inteligencija i tehnologije za Internet of Things (IoT) i njihovim primjenama u biznisu i svakodnevnom životu. 

Konferenciju ove godine podržavaju kompanije: Logosoft, Microsoft BiH, Authority Partners, SYS Company, Veeam, Fakultet informacijskih tehnologija iz Mostara, Prointer, Sarajevski kiseljak, Lanaco i Sessionize.com.

Akta.ba je jedan od medijskih partnera konferencije.

S.B.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40