Niški haker, optužen za višemilionsku prevaru, isporučen SAD-u — prijeti mu 20 godina zatvora

Niški haker, optužen za višemilionsku prevaru, isporučen SAD-u — prijeti mu 20 godina zatvora

Novosti Zanimljivosti
07.02.2021. / 07.02.2021.

Državljanin Srbije izručen je Sjedinjenim Američkim Državama zbog optužbi da je sa saradnicima prevario investitore širom svijeta za više od 70 miliona dolara, izjavio je vršilac dužnosti američkog tužioca za sjeverni okrug Teksasa Prerak Šah, prenosi Blic.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Ambasade SAD u Srbiji, riječ je o A. S. (32) kojeg je srpska policija ranije uhapsila, na osnovu američkog zahtjeva za privremeno hapšenje 24. jula 2020.

A.S. je pristao na izručenje.

Američki FBI je 4. februara 2021. sproveo A.S. iz Srbije u sjeverni okrug Teksasa, navodi se u saopštenju postavljenom na sajt Ambasade SAD u Beogradu.

- Uspješna saradnja u ovom slučaju šalje snažnu poruku da Srbija nije utočište za međunarodne kriminalne aktivnosti - rekao je američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri.

On je rekao da su SAD zahvalne na saradnji i pomoći srpskih vlasti da pomognu u zaustavljanju velikog slučaja prevare.

- Zajednički rad je jedini način na koji možemo da zaštitimo naše građane od prekograničnog kriminala - rekao je ambasador Godfri.

A.S. i više od deset drugih osoba velika porota sa sjedištem u Dalasu optužila je za zavjeru za vršenje internet prevare i zavjeru za pranje novca u julu 2020.

Prevara od 70 miliona dolara

Optuženi su i K. K., K. F. A. K., M. P., U. S. i N. K., svi uhapšeni tokom akcije srpske policije u julu. Njihov saradnik u SAD, H. M., uhapšen je u Kaliforniji u oktobru 2020.

Specijalni agent FBI iz Dalasa Metju Desarno je objasnio da se Stojilković i njegovi saradnici terete za izvršenje globalne prevare koja je investitore koštala milione dolara.

FBI je opremljen za rad sa našim kancelarijama i partnerima za sprovođenje zakona širom svijeta kako bi istražio i demontirao ove složene šeme. Bilo da se investira u gotovini ili u virtuelnu valutu, investitori bi trebalo da obrate veliku pažnju i prijave sumnjive aktivnosti vlastima - rekao je Desarno.

Optuženi su izmislili profile, zajedno sa imenima i fotografijama, uglavnom ženskog pola, za svoje nepostojeće službenike i ljude koji predsjedavaju investicijskim kompanijama. Kako se navodi u saopštenju Ambasade SAD, čak su i koristili lažna imena tokom video konferencijskih poziva kako bi ubijedili potencijalne investitore da je kompanija legitimna.

 

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao