Ministry Of Programming jedini predstavnik BiH na Deloitte listi 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija

Biznis Kompanije
21.10.2019. / 21.10.2019.

Na ovogodišnjem jubilarnom 20. izdanju Deloitteovog konkursa za 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Evrope učestvovale su kompanije iz 18 zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Estonija, Hrvatska, Kosovo, Litva, Latvija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Sedam kompanija sa Balkana se našlo na Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u centralnoj Evropi (The Deloitte Technology Fast 50 in Central Europe). Uz šest hrvatskih, među njima je i jedna kompanija iz naše zemlje – Ministry Of Programming.

Ministry of programming je tehnološka kompanija sa sjedištem u Sarajevu speicijalizirana za izradu startupa. Do danas su radili sa preko 35 startupa, koristeći godine iskustva, produkt dizajna i vrhunske razvojne prakse koje minimiziraju rizik od neuspjeha i značajno povećavaju stopu uspješnosti. Zajedno sa partnerima, tim profionalaca ove kompanije razvio je pretraživače, društvene mreže, sisteme za trgovinu i softvere za detekciju virusa. Tri njihova startup klijenta prepoznali su Google, McKinsey i Rocket Internet a i sama kompanija je 2107. godine dobila nagradu Vijeća stranih investitora za najinovativniju kompaniju u Bosni i Hercegovini, navodi se u Deloitteovom izvještaju.

Inače, lista koja se pravi već 20 godina rangira 50 najbrže rastućih privatnih i javnih kompanija u tehnološkom sektoru a na osnovu rasta prihoda tokom četiri godine (od 2015. do 2018).

Deloitte lista

Kompanije moraju imati prihod od 50.000 eura tokom 2015, 2016. i 2017 godine te operativni prihod od najmanje 100.000 eura u toku 2018. godine. Od 50 kompanija na ovogodišnjoj listi, naveći broj njih se bavi softverom, čak 31 a interesantno je da je ove godine na listi čak 37 kompanija koje se na njoj nalaze po prvi put.

Što se tiče zemalja, najviše predstavnika (19) ima Češka Republika, slijedi Poljska sa 11, Hrvatska sa 6, Litvanija sa 5, zatim Slovačka i Mađarska sa po 3. Po jednog predstavnika, osim Bosne i Hercegovine, imaju i Estonija i Bugarska. Zemlje iz našeg okruženja poput Srbije, Makedonije, Slovenije i Crne Gore nemaju predstavnike na ovoj listi.

Na ovoj listi proteklih nekoliko godina nalazila kompanija NSoft iz Mostara koje ove godine nema među 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi.