Kompanija JSGuru iz Banja Luke postala prvi domaći AWS partner

Kompanija JSGuru iz Banja Luke postala prvi domaći AWS partner

Biznis Kompanije Promo
08.07.2020.

BiH IT scena je od danas bogatija jer je JSGuru iz Banja Luke postao prvi domaći Amazon Web Services partner u našoj državi. To je veliki korak za sve cloud entuzijaste i profesionalce jer sa ovim partnerstvom dolaze nove prilike za edukacije, a kompanija Amazon stavlja Bosnu i Hercegovinu na mapu. 

Amazon Web Services je najveći cloud provajder na planeti, oni kontrolišu preko 47% globalnog tržišta u ovoj oblasti prema podacima sa kraja 2019. godine. Sva tehnološka pozadinska infrastruktura kompanija poput Netflix-a, Pinterest-a ili Slack-a radi uz pomoć AWS-a. 

JSGuru iz Banja Luke je krajem prošle godine pokrenuo inicijativu formiranja cloud zajednice u ovom gradu, započeo put dobijanja statusa AWS partnera i jedan je od osnivača AWS User Grupe za Bosnu i Hercegovinu, te je u julu 2020. godine zvanično i postao konsalting partner AWS-a u okviru Amazon Partner Mreže.  

Ovo je od značaja kako za JSGuru, tako i za kompletnu IT zajednicu u BiH jer će omogućiti dodatnu vidljivost same kompanije na svjetskom tržištu i unutar Amazon Partner Mreže, što bi moglo dovesti nove AWS projekte i motivisati druge kompanije da preduzmu slične korake.  Iz JSGuru-a najavljuju uskoro i konkurse za pozicije cloud stručnjaka, kao i edukativne programe u ovoj industriji i branši, čime će se znatno unaprijediti i dodatno razviti cloud zajednica u cijeloj državi jer je vrlo vjerovatno da će ti programi biti dostupni za pohađanje online.

AWS Team Lead i Business Development Manager u JSGuru-u, Branko Petrović ističe:

“Imam zadovoljstvo da radim u kompaniji koja prati svjetske trendove u oblasti razvoja tehnologije i koja je spremna za nove izazovne projekte i korake. AWS partnerstvo i uvođenje nove usluge konsaltinga u ovoj oblasti će pomoći razvoju IT zajednice u Banja Luci, ali i u čitavoj BiH. Ovo kažem jer su cloud konsultanti jedni od traženijih i plaćenijih zanimanja u IT-u danas. Kao i u svakom procesu izazova je bilo, ali zajedničkim radom, te uz nesebičnu pomoć saradnika, od kojih su neki zaposleni u AWS-u, uspjeli smo u našoj namjeri.” 

JSGuru sa predstavništvima u četiri države, je proglašen za drugu najbrže rastuću IT kompaniju u BiH za 2019. godinu. U svom timu trenutno ima pet sertifikovanih AWS stručnjaka za različite segmente i polja djelovanja u cloud-u, a u planu je da se do kraja godine taj broj poveća na 10 sertifikovanih stručnjaka. 

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40