Izgradnja tehnološkog parka u Sarajevu vrijednog 80 miliona KM

Novosti
12.05.2019. / 12.05.2019.

U Zavodu za planiranje Kantona Sarajevo u toku je izrada izmjena i dopuna Regulacionog plana "Poslovna zona Šip-IT park", nakon čega će biti organizovane javne rasprave u općinama Centar i Vogošća na čijem teritoriju će se i nalaziti tehnološki park

Sarajevo bi u narednih nekoliko godina moglo dobiti tehnološki park po uzoru na slavnu Silicijsku dolinu u Kaliforniji u kojoj su smještene neke od najvećih svjetskih kompanija poput Applea, Googlea, Facebooka, Ciscoa, Yahooa...

Ovo su nedavno optimistično najavili premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar privrede Haris Bašić, te direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić koji su pored plana za izgradnju Eko kampa Bijambare i obnove hotela Igman, i ovaj projekat predstavili stranim investitorima. Ideja o "silicijskoj dolini" na Šipu stara je više godina, a sada je praktično ponovo izvučena na dnevni red aktuelne kantonalne vlade. 

Najznačajniji je projekat tehnološkog parka na Šipu, koji treba da postane sarajevska silicijska dolina. Tu će biti koncentrirani obrazovni, poslovni i rezidencijalni kompleksi, gdje bi radili i živjeli, ali se i educirali kadrovi sarajevske informaciono-komunikacijske tehnologije (IKT), odnosno industrije. Zainteresiranost za ovaj projekat je velika, kako kod lokalnih IKT kompanija, tako i kod međunarodnih korporacija koje bi svoje poslovanje pozicionirali na Šipu – kazali su predstavnici Vlade KS.

Zainteresovani investitori trebali bi biti spremni uložiti oko 80.000.000 KM, koliko je planirano, za izgradnju IT parka u sarajevskom naselju Šip.

Osnivanje IT parka duboko podržava udruženje Bit alijansa koju čini gotovo 60 najvećih IT kompanija u BiH, sa više od 2.800 stručnjaka.

Mi smo bili uključeni u projekat kroz Bit alijansu i razgovaramo sa premijerom na tu temu već neko vrijeme. To je super inicijativa i podržavamo je. Naravno da bismo prešli u tehnološki park jer bi nam to sigurno otvorilo mogućnost da iznajmljujemo prostor po povoljnijim uvjetima što trenutno nije slučaj. Najveći problem u gradu je trenutno, jer nema prostora velikih kvadratura na dobrim lokacijama. Ova lokacija na Šipu je jako dobra i mislim da bi najveći benefit bio zapravo taj networking, odnosno da svi ljudi budu na jednom mjestu. Drugi je omjer uloženog i dobijenog – kazao je Rešad Začina iz kompanije Ministry of Programming.