IT kompanija Mistral postala dio HTEC Group iz San Franciska

IT kompanija Mistral postala dio HTEC Group iz San Franciska

Kompanije Biznis
02.09.2022.
  • Mistral je u prošloj godini ostvario neto dobit od 933.960 KM
  • HTEC je u posljednjih pet godina prikupio investicije u vrijednosti od 124,2 miliona eura

Bosanskohercegovačka kompanija Mistral Technologies, jedna od najprominentnijih tehnoloških kompanija na našem tržištu, danas je službeno postala dio HTEC Group.

Sa sjedištem u San Francisku, HTEC Group su 2008. godine osnovali Aleksandar Čabrilo i Dušan Kosić, koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Grupacija posjeduje urede na 29 lokacija širom svijeta, a pridruživanjem kompanije Mistral danas ima skoro 600 uposlenih u BiH i više od 2.000 na području Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Holandije, Švedske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Mistral je u prošloj godini ostvario neto dobit od 933.960 KM, što je značajno povećanje u poređenju s 2020. godinom kada je neto dobit iznosila 405.425 KM, podaci su LRC-a. Ova kompanija je u 2021. godini prihodovala 15.813.672 KM, od čega je 15.041.842 KM ostvareno od izvoza.

HTEC je dosad najuspješniji srbijanski startup. U januaru ove godine Brighton Park Capital investirao je 140 miliona dolara u HTEC. U posljednjih pet godina kompanija je prikupila investicije u vrijednosti od 124,2 miliona eura.

Ovom akvizicijom obje kompanije žele proširiti svoja polja djelovanja, ponuditi najbolje uslove za rad u jugoistočnoj Evropi i omogućiti talentima rad na globalno najnaprednijim i najizazovnijim inžinjerskim projektima uz stalni profesionalni razvoj.

Iako Mistral ima 12 godina iskustva, više od 300 uposlenih, višestruko nagrađivano radno okruženje, urede po cijeloj zemlji i više od 30 renomiranih klijenata, ovom akvizicijom će obezbijediti najbolje uslove za svoje zaposlenike.

"Ova akvizcija će našim zaposlenima dati mogućnost rada na mnogo većim projektima i mogućnost za brže karijerno napredovanje. Kao kompanija sa 300 uposlenika i do sada smo sarađivali s velikim klijentima. Međutim, kada ste dio kompanije koja upošljava više od 2.000 ljudi, interesantniji ste velikim kompanijama koje se nalaze na listi Fortune 500", kazao je za Bloomberg Adriju Mersed Čamdžić, osnivač i generalni direktor kompanije Mistral.

Čamdžić je istaknuo da ova akvizicija predstavlja pozitivan primjer drugim IT kompanijama da se i u BiH i u regionu može uspjeti i da naše kompanije mogu raditi za velike, svjetske klijente.

Pročitaj više: Top 10 domaćih IT kompanija po prihodu i dobiti u 2021. godini

"HTEC Group zajedno s nama planira razvijati najbolju priču u Evropu i cilj nam je da izgradimo jednu od najvećih tehnoloških kompanija u regionu i da se pozicioniramo na svjetskoj mapi tehnoloških kompanija", dodao je Čamdžić.

Ovo partnerstvo je dio šire strategije za rast koja za cilj ima izlazak na njujoršku berzu. Visoko pozicioniranje među svjetske lidere u pružanju usluga razvoja digitalnih proizvoda znači i dugoročnu stabilnost, mogućnost rada s kompanijama koje postavljaju standarde svjetskog tržišta i pružanje najboljih uslova za rad i profesionalni razvoj bez granica, što je i vizija oba partnera. 

"Od prvog susreta s Mersedom i Saninom znali smo da je Mistral tim s kojim želimo nastaviti graditi najveću tehnološku kompaniju u regionu. Mistral je jedna od retkih kompanija na ovom tržištu koju smo prepoznali kao kompaniju koja dijeli naše vrijednosti i ciljeve. Njihova posvećenost ljudima i građenju prilika za svoje timove samo će dodatno dobiti na snazi kao dio još većeg tima s ogromnim spektrom zanimljivih klijenata i tehnologija", istaknuo je Aleksandar Čabrilo, suosnivač i generalni direktor HTEC Group.

U narednom periodu kompanije će zajedno raditi na tome da kroz ovo partnerstvo pruže što veću dodatnu vrijednost svojim klijentima, zaposlenima i zajednicama u kojima djeluju. Pored toga, cilj im je da zajedno obezbijede priliku što većem broju talentovanih stručnjaka u BiH i drugim zemljama regiona, da grade globalno konkurentne karijere bez napuštanja zemlje u kojoj žive.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40