Energoinvest predstavio pametna gradska rješenja - Implementacija planirana u sarajevskoj općini Stari Grad

Energoinvest predstavio pametna gradska rješenja - Implementacija planirana u sarajevskoj općini Stari Grad

Tehnologija
22.04.2021.

Pametna rasvjeta, senzori za otpad, pametni parkinzi, brojači saobraćaja i ljudi, mjerači zagađenosti zraka...sve su to nova, inovativna rješenja koja su osmislili mladi inžinjeri kompanije Energoinvesta koja su predstavljena Ibrahimu Hadžibajriću, načelniku sarajevske općine Stari Grad kao moguća rješenja za tu općinu.

Prezentacija Smart City ideja održana je u prostorijama ove kompanije gdje je načelnika Hadžibajrića ugostila direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević koja je kazala da je Energoinvest uveo ovu praksu kako bi lokalnim zajednicama pokazali mogućnosti uvođenja nove tehnologije Smart City i rješenja koja bi doprinijela razvoju općina, navodi se na općinskom sajtu.

Nakon obilaska Show Rooma u kojem su pokazana konkretna rješenja pametne javne rasvjete i mjerača zagađenosti zraka, održana je prezentacija u Blum Labu, mjestu gdje je Energoinvest razvio pametna rješenja i gdje veliki broj mladih inžinjera kontinuirano radi na novim, inovativnim idejama. Blum Lab je Energoinvest pokrenuo prije nekoliko godina, a riječ je o laboratoriji koja predstavlja kombinaciju informatičke, tehnološke i edukativne radionice. Nazvana je po osnivaču i prvom direktoru Energoinvesta, kasnije i gradonačelniku Sarajeva Emeriku Blumu.

Mlada inžinjerka Ajša Hadžić predstavila je sadržaje i način rada Blum Laba, između ostalog pokazavši pametno rješenje na kojem upravo rade, a riječ je o interaktivnom znaku (putokazu) koji će uskoro biti postavljen u Starom Gradu i ponudit će građanima i turistima mogućnost da otkriju u kojem smjeru se nalazi određena turistička znamenitost ili drugi sadržaj. Ovaj znak će na upit pokazivati smjer u kojem treba ići jer ima mogućnost okretanja za 360 stepeni.

Neka od ponuđenih rješenja bi mogla biti implementirana u Starom Gradu, te će u narednom periodu inžinjeri Energoinvesta sa nadležnim općinskim službama izvršiti obilazak terena kako bi se razmotrile sve mogućnosti.

Realizacija Smart City rješenja bi doprinijela kvaliteti života naše lokalne zajednice, olakšala građanima i turistima, ali i samoj lokalnoj zajednici i našim uposlenicima. Danas smo u Energoinvestu vidjeli ideje za kontrolu čistoće zraka, pitanja rasvjete, kontrolu i odvoz otpada i drugo. Želimo odmah reagovati, te će se naša Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica povezati sa inžinjerima Energoinvesta kako bi našli najbolja rješenja - izjavio je Hadžibajrić.

Generalna direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević kazala je da Energoinvest želi pokazati građanima Sarajeva kako se neke stvari mogu raditi ovdje, a ne da se po iste ili neke slične ideje ide u inostranstvo.

Naša ciljna grupa su općinski načelnici jer želimo pokazati da od 2017. godine u Energoinvestu postoji laboratorija Blum Lab koja se bavi pametnim tehnologijama. Drago mi je što je načelnik Hadžibajrić posjetio Energoinvest da njemu i njegovom timu damo ideje i pokažemo šta mi možemo uraditi sa svojim kreacijama. Općina Stari Grad ima mnogo lokacija, to je udarna turistička općina, gdje se puno pametnih rješenja može primijeniti - izjavila je Hadžialjević.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40