Američka trgovačka komora pisala Parlamentu FBiH: Usvojite amandman za IT sektor

Američka trgovačka komora pisala Parlamentu FBiH: Usvojite amandman za IT sektor

Biznis Kompanije
03.10.2019. / 03.10.2019.
Američka trgovačka komora AmCham BiH podržala je amandman BIT Alijanse na prijedlog Zakona o doprinosima FBiH te smatra da je ovo pitanje od strateškog značaja, kako za IT sektor u BiH tako i za cjelokupni razvoj ekonomije i društva uopće.

U dopisu Parlamentu FBiH ističu da smatraju da je neophodna državna intervencija u Zakonu o doprinosima FBiH radi poboljšanja uslova rada te sprečavanja odlaska visokokvalificirane radne snage iz BiH, pogotovo u segmentu ekspandirajućih i konkuretnih industrija.

BIT Alijansa, organizacija koja okuplja 60 najvećih kompanija iz oblasti informacionih tehnologija koje zapošljavaju više od 3.000 visokokvalificiranih osoba, uložila je amandman u Federalnom parlamentu koji u narednom periodu treba usvojiti ova zakonska rješenja.

U članu 17. Prijedloga zakona o doprinosima traže da se izuzmu radnici zaposleni u IT industriji kojima se isplaćuje mjesečna plata u visini iznad prosječne neto plate u Federaciji BiH.

"Izuzetno od odredbe stava (1) ovog člana, za radnike zaposlene u IT industriji kojima se isplaćuje mjesečna plata u visini iznad prosječne neto plate u Federaciji BiH, mjesečna osnovica za obračun doprinosa predstavlja iznos neto plate isplaćene u periodu od šest mjeseci prije stupanja na snagu ovog zakona, pod uslovom da je neto plata povećana u visini od 15 do 20 posto u odnosu na iznos prosječne neto plate isplaćene tom radniku u periodu od šest mjeseci prije stupanja na snagu ovog zakona. U svakoj narednoj godini osnovica ostaje ista, osim za slučaj dodatnog povećanja neto plate kada će osnovica predstavljati iznos od 90 posto prosječne neto plate isplaćene u posljednjih šest mjeseci prethodne godine, s tim što dodatno povećanje prosječne neto plate može biti maksimalno 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Postojeći stav (10) postaje stav (11)", stoji u amandmanu.

Iz AmChama navode da podržavaju amandman, jer kompanijama okupljenim u njihovom članstvu od enormnog značaja je stabilan i održiv razvoj IT sektora, s obzirom na to da ovaj sektor predstavlja jedan od ključnih pokretača evropske ekonomije.

"Odlazak visokokvalificarne radne snage koja stvara dodatni prihod za BiH kroz softverske proizvode i usluge dodanom vrijednošću, vjerujemo da će unazaditi strateški razvoj cijele BiH", kaže se u dopisu.
Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40