Amazon otvara data centar u Zagrebu - zapošljavaju 15 radnika

Amazon otvara data centar u Zagrebu - zapošljavaju 15 radnika

Biznis Kompanije Tehnologija
04.10.2021. / 04.10.2021.

Amazon, jedna od pet najvećih svjetskih tehnoloških kompanija, službeno je započela otvaranje ureda u Zagrebu nakon dvogodišnjeg pripremnog perioda. Trenutno traže 15 zaposlenika, a nezvanično se spominje da bi konačni broj mogao biti 50.

Ova kompanija je kod nas poznata prvenstveno po svojoj platformi za online trgovinu, dok je u IT branši poznatija po svojim cloud uslugama.

Svi veliki servisi poslovanje baziraju na cloud infrastrukturi, a Amazon je prva kompanija na svijetu koja je započela sa pružanjem navedenih cloud usluga. Svima poznati video servis Netflix je jedan od najvećih korisnika Amazonovoh cloud usluga. 

Prvi korak

Prije dvije godine Amazon je u Hrvatskoj osnovao kompaniju Amazon Data Services Zagreb d.o.o preko svoje podružnice A100 Row Inc. Prošle godine je kompanija ostvarila promet od 1,75 miliona kuna, prvenstveno interno, prema centrali Amazona. Neto prihod na kraju godine je iznosio 117.708 kuna, međutim kompanija nema zaposlenih.

U isto vrijeme, u julu je Amazon proširio poslovanje u Hrvatskoj vezano za usluge internet trgovine. Hrvatskoj pošti su dodijelili posao lokalne i regionalne distribucije svojih paketa i time pokrili taj dio poslovanja.

U februaru ove godine su instalirali servere za "caching", odnosno Zagreb direktno povezali na svoju cloud infrastrukturu. Rezultat te opracije je da klijentima, poput Netflixa, mogu ponuditi 14 posto brži prijenos podataka do krajnjih korisnika. U drugom koraku sada u Zagrebu razvijaju tim koji bi se bavio dizajniranjem i realizacijom velikih cloud projekata na globalnom nivou.

Među 15 objavljenih pozicija u Zagrebu, Amazon ne traži ni programere ni specijaliste za e-trgovinu već cijeli niz stručnjaka koji bi se bavili projektovanjem i održavanjem cloud infrastrukture. Na popisu su tehničari, električari i drugi stručnjaci za izradu i održavanje infrastrukture na kojoj se bazira današnji internet. Uslovi koje Amazon postavlja su fakultetska diploma i po sedam godina iskustva u branši.

Iz Amazona još nisu objavili zvanične informacije, a lokalni vlasnici i direktori podatkovnih centara ogradili su se od komentara. Poznato je da u Hrvatskoj svoje "caching" servere imaju i Microsoft i Google.

Svjetski standardi

Jedan od glavnih razloga zašto se Amazon odlučio za Hrvatsku je veliki broj stručnih kadrova koji su u prošlosti dokazali da su sposobni razviti naperedne sisteme za klijente iz cijelog svijeta. Podjećamo Hrvatska je, duže od desetljeća bila globalno sjedište američke kompanije Emerson Electric za dizajn i razvoj podatkovnih centara, a takozvani modularni podatkovni centri koje koristi Facebook osmišljeni su, izrađeni i isporučeni toj kompaniji upravo iz Hrvatske. Taj je posao kasnije naslijedila američka firma Vertiv.

Stručnjaci iz branše navode i da je u Hrvatskoj niz kompanija najavilo ili izgradilo podatkovne centre po svjetskim standardima, znači minimalno Tier 3 kategorije, kao što navode PCK, HT, A1 i Altus IT. Zadnje spomenutog prije tačno godinu dana preuzeo je najveći svjetski pružatelj usluga u cloudu, američki Digital Realty.

Hrvoje Balen, član uprave Algebre, kaže da je oduševljen što tehnološki div u Hrvatskoj traži IT stručnjake koji nisu nužno samo programeri.

- To je dobra poruka za širi IT ekosustav u Hrvatskoj, ali i za druge strane ulagače jer nije mala stvar što je Amazon priliku pronašao upravo ovdje - zaključuje Balen.

Vlada Hrvatske sa Amazonom potpisuje memorandum

Razgovori s predstavnicima kompanije Amazon Web Service traju već duže vrijeme, ali su se intenzivirali na sastanku na vrhu Inicijative Tri mora u Sofiji, gdje je u julu premijer Andrej Plenković održao sastanak s predstavnicima kompanije i najavljeno je potpisivanje memoranduma.

Tada je dogovoreno da će AWS krajem septembra otvoriti prvi regionalni centar, i to baš u Zagrebu, a planiraju i daljnje širenje u regiji koja će biti pokrivena iz Hrvatske. Sagovornici iz Vlade kažu da je kompaniji Hrvatska zanimljiva jer su u EU i NATO-u, uskoro u Schengenu, a IT stručnjaci nadaleko su poznati u svijetu, kao i neke od vodećih IT kompanija.

Tako su i neki Hrvati koji rade u inozemstvu sada najavili povratak u domovinu gdje će raditi za Amazon u Zagrebu, a za početak će kompanija zaposliti oko 15 mladih stručnjaka-inženjera.

S Hrvatskom će, kao i s Grčkom i Portugalom, potpisati memorandum o načelnoj saradnji, koji nije obvezujući i time ne dobivaju nikakav ekskluzivitet, pojašnjavaju u Vladi.

Listu otvorenih pozicija možete pogledati ovdje.

 

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40