Atlantbh dodjeljuje 20 stipendija studentima IT smjerova

07.11.2019 07.11.2019 Edukacija Konkurs

Kompanija Atlantbh d.o.o raspisala je konkurs za dodjelu 20 stipendija za 2020. godinu redovnim studentima sa IT smjerova na visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini, za školsku 2019/2020. godinu. Stipendije se dodjeljuju za sljedeće kategorije:

  1. kategorija: uspješni studenti prvog ciklusa studija (I, II godina) - 10
  2. kategorija: studenti iz socijalno ugroženih porodica(I, II godina) - 10


Vrijednost stipendije je 200,00 KM/mjesečno za kategoriju 1 i 350,00 KM za kategoriju 2, što u sumi za 10 mjeseci iznosi 2.000,00 KM odnosno 3.500,00 KM za školsku godinu po jednom studentu.


Atlantbh je jedna od prvih kompanija za razvoj softvera u BiH i već godinama postiže izvrsne rezultate kroz saradnju sa nekim od najvećih kompanija na svijetu.

Pored izuzetno uspješnih poslovnih rezultata, kao i jedinstvenog radnog okruženja, Atlantbh posebnu pažnju posvećuje projektima za dobrobit zajednice, te na mjesečnom nivou podršku daju različitim društveno-korisnim aktivnostima. U protekloj godini su podržali izgradnju dječijeg parka, mlade sportske nade, srednjoškolce na svjetskim takmičenjima, opremanje škola, te su tokom cijele godine stipendirali 10 studenata sa tehničko-tehnoloških fakulteta.

Posebno ističu program ABH prakse, kroz koji je u posljednjih nekoliko godina obučeno preko 100 mladih ljudi, od kojih svi trenutno rade u struci, a njih oko 40 najboljih trenutno radi u kompaniji Atlantbh.

Podrška obrazovanju i zapošljavanju mladih ljudi je uvijek bio jedan od prioriteta za Atlantbh. Zbog toga i ove godine raspisuju konkurs za stipendiranje 20 redovnih studenata IT smjerova u visokoškolskim ustanovama u BiH (I i II godina, I ciklus studija) i to u dvije kategorije: uspješni studenti i studenti iz socijalno ugroženih porodica.

"IT industrija iz godine u godinu raste, te predstavlja jako bitan faktor u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine. Ipak, dalji razvoj industrije je moguć jedino kroz obrazovanje novih kadrova. Kroz različite edukacione događaje, kao i ABH praksu koju organizujemo nekoliko puta godišnje, mi kontinuirano ulažemo svoje znanje i resurse u razvoj novih generacija. Svoje izvanredne uspjehe u protekloj godini, za koje su prije svega zaslužni naši ljudi, želimo podijeliti sa ostalim. Stipendiranjem studenata, želimo pomoći njihovo obrazovanje i usavršavanje u ovoj oblasti, te smatramo to najboljim načinom za doprinos razvoju i ekspanziji IT sektora u BiH. Atlantbh u martu 2020. godine obilježava punih 20 godina od svog osnivanja i u to ime, umjesto ovogodišnjih 10, odlučili smo da naredne godine dodijelimo ukupno 20 stipendija za studente IT smjerova", izjavio je Milad Čerkić, CEO Atlantbh

Nadaju se da će njihov primjer slijediti i ostale kompanije, kako u IT, tako i u drugim industrijama, te ističu: "Uprkos ogromnom potencijalu koje nudi naše tržište, znamo da velika većina mladih želi otići iz naše zemlje. Mi smo primjer da se ne mora ići u svijet da bi se uspjelo, nego da svijet može doći i vama, ukoliko ste dovoljno dobri. Želimo omogućiti novim generacijama da se ovdje obrazuju, zaposle i grade budućnost u Bosni i Hercegovini".

Detalje konkursa možete pronaći u ovom dokumentu.