Google traži od vlade SAD da joj dozvoli saradnju sa Huawei

Google traži od vlade SAD da joj dozvoli saradnju sa Huawei

Novosti
10.06.2019. / 10.06.2019.

Novi preokret u odnosu trougla američka vlada-Google-Huawei nastao je kada je kompanija iz SAD uputila apel da joj se dozvoli saradnja sa kineskim gigantom.

Da podsjetimo, konflikt je nastao kada je američka administracija zabranila saradnju sa kineskim kompanijama, jer su u njihovim proizvodima vidjeli prijetnju po bezbijednost svoje zemlje. Međutim, iz Google-a sada tvrde da će zabrana dovesti do još većeg rizika po nacionalnu sigurnost, pošto će Huawei biti primoran da adaptira Google-ov Android u hibridnu verziju koja će još lakše moći da se hakuje.

Iako postoji mogućnost da Huawei napravi svoj operativni sistem i da se potpuno odvoji od Androida, Google strahuje da će Kinezi ipak adaptirati najpopularniji OS na svijetu u verziju koja ne uključuje Google Services. To bi značilo da, između ostalog, neće biti dostupan ni Google Play Protect – software koji je zadužen da automatski traži viruse i sigurnosne rizike. To bi takođe značilo da bi masovno počeo da se koristi software koji nije prošao rigoroznu kontrolu Google Play Store-a.

Sada, redoslijed zaključivanja koji je rodio strah je sljedeći: Huawei telefoni sa takvom verzijom Androida se prodaju svuda po svijetu; njih je mnogo lakše hakovati; neko iz SAD (ili bilo koje druge zemlje) slučajno pošalje osjetljive informacije na takav telefon; svako ko to želi, može da pronađe mnogo načina da ukrade te informacije; bezbjednost je ozbiljno narušena.

Da li je ovo početak rješavanja problema ili samo još jedan problem u nizu, ostaje da se vidi.

Kako je Huawei jedan od svjetskih lidera po broju prodatih telefona, ali i u razvoju 5G tehnologije, čini se da kompanijama ni na jednoj strani ovaj konflikt ne odgovara, pošto prestanak saradnje može samo da svima smanji profite. Huawei za sada nije pregovarao sa američkom vladom, već čekaju ishod pregovora Google-a. Pošto licenca koju Huawei ima za korištenje Google proizvoda ističe 19. augusta, već se vidi da nas čeka zanimljivo ljeto.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao