Google Stadia - cloud gaming platforma

Google Stadia - cloud gaming platforma

Gaming
08.06.2019. / 08.06.2019.

Google je objavio nove detalje vezane za njihovu novu cloud gaming platformu, Stadia, koja je prvobitno predstavljena u martu.

Stadia je "cloud gaming platform" - što znači da umjesto kupovanja konzole, diskova i skidanja igara, igrači mogu igrati igru preko interneta gdje se igra pokreće u cloud-u a ne na konzoli i vrši se straming slika na korisnikov računar.

Kako radi Stadia?

Stadia igre će se pokretati na serverima u Google data centrima širom svijeta. Igračima je potrebno samo računar i internet konekcija - što znači da može raditi na bilo kojem tradicionalnom računaru.

Servis radi kroz Chrome browser a ne preko konzole.

Za streaming igara na ultra-high rezulociji 4K, igračima će biti potreban internet konekcija od 35Mbps za download i 1Mbps za upload. Za igranje u manjoj rezoluciji potrebno je barem 10Mbps brzine.

Za usporedbu, Sony PlayStation Now cloud gaming servis zahtjeva 5Mbps za igranje igara u 720p rezoluciji.

Koliko će koštati?

Google će nuditi dvije opcije korištenja Stadia servisa. Prva je Stadia Base koja će biti besplatna a druga opcija je Stadia Pro koja će koštati 9.99$ mjesečno. 

Stadia Base će biti bez pretplate ali će korisnici morati da kupe svaku igru zasebno koju žele da igraju i mogu da igraju najviše u 1080p rezoluciji.

Stadia Pro koji će koštati 9.99$ mjesečno, nudit će određeni broj igara kao i mogućnost igranja u 4k rezoluciji.

Google će prodavati i svoj Stadia Controller po cijeni od 69$ ali bitno je naglasiti da za igranje nije obavezan već je moguće koristiti bilo koji kontroler koji imate.

Koje igre će biti dostupne?

Google tvrdi da će biti najmanje 30 igara dostupnih prilikom puštanja platforme, od velikih studija kao što su Bethesda, EA Games, Rockstar, Sega, Square Enix, Warner Bros i Ubisoft.

Neki od velikih naslova su Doom, Destiny 2, Final Fantasy XV, Rise of the Tomb Raider, Assassin's Creed Odyssey, i Tom Clancy's The Division 2. 

Gdje će biti dostupna?

Google Stadia bi trebala da bude puštena u rad u novembru 2019. godine. Biće dostupna u 14 zemalja. To su SAD, UK, Kanada, Belgija, Finska, Danska, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Holadija, Norveška, Španija i Švedska.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40