Google prekida saradnju sa Huaweijem

Google prekida saradnju sa Huaweijem

Novosti
20.05.2019. / 20.05.2019.

Google prekida saradnju sa jednim od najvećih proizvođača telekomunikacijske opreme - Huaweijem, je vijest koja je danas odjeknula internetom, a prvi je prenio Reuters. Prema navodima Trumpova administracija je u četvrtak na crnu trgovinsku listu dodala Huawei Technologies Co Ltd.

Google je blokirao saradnju koja se ogleda u softverskoj i tehničkoj podršci za Android operativni sistem. Podsjećamo, Huawei bilježi enorman rast na svjetskom tržistu mobilnih uređaja, i nedavno je prestigao Apple. Tako se pozicionirao na drugo mjesto prema isporukama mobilnih uređaja, odmah iza Samsunga. Ovaj potez može dovesti do toga da Huawei izgubi pravo na isporuku popularnih Googleovih servisa unutar Android sistema, kao što su Play Store, Gmail i Youtube. Sam Android sistem je open source i on nije zahvaćen ovom blokadom, jer kao takav svako ima pravo koristiti i distrubuirati na svojim uređajima - Android Open Source Project (AOSP). Kineski gigant se značajnim dijelom oslanja i na Qualcomm, američkog proizvođača procesora.

Korisnici koji trenutno posjeduju Huawei uređaje

Iz Huaweia su naveli da već par godina planiraju i razvijaju vlastite tehnologije u slučaju blokade od strane Googlea. Postojeći Huawei korisnici će nesmetano moći koristiti sve servise, osim sistemskih ažuriranja koje Huawei u svakom slučaju može sam pripremiti i isporučivati.

Evropski potrošači - najveće žrtve ove blokade

Ako pogledamo koja grupa korisnika će najviše biti zahvaćena ovom odlukom to su korisnici u Evropi. Naime, Huawei mobilne uređaje nije moguće oficijelno kupovati u SAD, dok za kinesko tržište Huawei svakako ne isporučuje Googleove servise i aplikacije, usljed ranije blokade kineskih vlasti i njihovog pravilnika o internet poslovanju.

Prema pisanju portala Deutsche Welle EU lideri iz Njemačke, Francuske i Holandije su se oglasi i poručili kako neće blokirati Huawei u implementaciji 5G mreže.

Mogući razlozi za navedenu blokadu

U svijetu je trenutno glavni trend prelazak na 5G tehnologiju mobilnih mreža, koji će izazvati najveća infrastrukturna ulaganja u povijesti IT industrije. Proizvođač opreme koji po mnogim kriterijima nudi najbolji omjer cijene i kvalitete je upravo Huawei. 

Huawei bilježi enorman rast na globalnom tržištu mobilnih uređaja i prema dosadašnim trendovima uskoro bi mogao izbiti na vodeću poziciju.

Potez američke vlade se opravdava navodnom "špijunažom" kineskih kompanija, međutim vrlo je moguće da je to u cilju zaštite američkih tehnoloških giganata koji gube pozicije od superirornih kineskih rivala.

Mogući rasplet situacije

Obzirom da odluka još nije službeno potvrđena moguće je da će Google napraviti kompromis i ublažiti posljedice zbog velikog broja Evropskih korisnika. Jedna od opcija je da Huawei nastavi sa korištenjem AOSP verzije i sistem priprema sam, razvije vlasititi Play Store i ostale zahvaćene servise. U krajnjem slučaju Huawei može razviti  vlastiti operativni sistem međutim to je rizičan potez, iziskuje velika ulaganja i period razvoja, te prihvatanje od strane korisnika i developera aplikacija.

Ovu vijest možete komentarisati na našem forumu LINK

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40