Automatsko generisanje teksta na zadanu temu dostupno svima

Automatsko generisanje teksta na zadanu temu dostupno svima

Tehnologija
16.05.2019. / 16.05.2019.

OpenAI je neprofitna istraživačka organizacija koja se bavi umjetnom inteligencijom, a ranije je objavljeno da su u ovoj organizaciji izradili "preopasan" AI sistem. Radilo se o sistemu GPT-2 koji je na zadanu temu mogao pisati tekstove, tj. izmišljati činjenice i dovoljno kvalitetno ih pretvoriti u tekst, pa je odmah proglašen robotskim automatiziranim kreatorom lažnih vijesti.

Kao takav, mogao bi poslužiti za širenje dezinformacija, zaključili su tada njegovi autori, i odlučili da GPT-2 u svojoj punoj verziji neće dati na raspolaganje javnosti.

Na uvid je tada bila stavljena tek demo verzija, no sada je dostupan i nešto napredniji model mašinskog učenja koji je stajao iza ovog "opasnog" sistema. Ipak, riječ je o ponešto ograničenom modelu koji ne proizvodi toliko kompleksne tekstove, ali je ipak donekle upotrebljiv.

Inženjer koji se bavi mašinskim učenjem Adam King izradio je posebnu web aplikaciju koju pokreće upravo ovaj "robotski pisac". Na njoj je potrebno tek zadati temu ili nekoliko ključnih riječi, a sistem će ubrzo "natipkati" 3-4 pasusa teksta (na engleskom jeziku).

Sistem možete isprobati i sami na adresi talktotransformer.com, a mi u nastavku prenosimo nekoliko zanimljivih rezultata koje smo dobili igrajući se njime.

Na temu "bosnia and herzegovina is richest country in the world" smo dobili sljedeći rezultat:

Na temu "facebook is made for" smo dobili sljedeće:

facebook ai text

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40