Kako napraviti PayPal račun

Kako napraviti PayPal račun

Edukacija Online kupovina i prodaja
04.05.2019. / 20.05.2020.

Ranije smo u sklopu serijala o internet kupovini pisali o osnovnim stvarima na koje treba obratiti pažnju kako bi izbjegli prevare i zloupotrebe. Ukoliko do sada niste kupovali online preporučujemo da prvo pročitate prethodni članak. 

“Online kupovina”: Kako bezbrižno i sigurno kupovati na internetu

U ovom tekstu ćemo objasniti kako kreirati PayPal račun i povezati bankovnu karticu.

Najjednostavnije objašnjenje PayPal servisa je da je to Internet banka koja služi za primanje i slanje novca. Sigurnost je na maksimalnom nivou jer prilikom plaćanja na raznim web stranicama ne upisujemo podatke sa naše kartice. PayPal u tom slučaju služi kao veza između našeg računa u banci i prodavača. Jednim klikom odobrimo transakciju nakon čega PayPal povuče potrebni iznos sa našeg bankovnog računa i isti proslijedi na račun prodavača. Bitno je napomenuti da PayPal određeno vrijeme pauzira transfer novca, te ukoliko dođe do nekih nepravilnosti imamo vremena da se javimo korisničkoj podršci koja detaljno istraži slučaj i vrati nam novac.

paypal transakcija

Za otvaranje korisničkog računa su vam potrebne dvije stvari, a to su internet pristup i kreditna kartica. Također je potrebno imati određena sredstva na toj kartici (nekoliko KM) jer vam taj iznos Paypal naplati i zatim uplati na upisanu kreditnu karticu kako bi utvrdio da je to vaša kartica. Cjelokupan iznos bude vraćen na karticu u roku od par dana.

Kako biste otvorili PayPal račun pratite sljedeće korake.

1. Paypal registracija

Upišite www.paypal.com u svoj internet preglednik i na prikazanoj stranici kliknite na "Sign Up" kako biste započeli proces registracije.

paypal registracija

2. Vrsta PayPal računa

Imate mogućnost otvaranja dvije vrste korisničkog računa – "Personal Account" i "Business Account". Nas zanima "Personal Account" jer je to korisnički račun za fizičke osobe koje žele trgovati putem interneta.

paypal racun vrsta

Kliknite na "Continue" (Nastavi).

3. Unos osnovnih podataka

Ovdje upisujete tražene podatke. Odaberete državu, Ime i Prezime, Email i password. Unesite sigurniji password koji zadrži slova, brojeve i bar jedan specijalni znak. Isti mora sadržavati minimalno osam znakova.

paypal registracija4. Unos ličnih podataka

Sada vam se prikazala forma u koju je potrebno unijeti sve tražene lične podatke. Pripazite da ispravno unesete svaki podatak.

paypal registracija5. Povezivanje s karticom

U ovom koraku povezujete vaš PayPal račun s vašom karticom.

paypal povezivanje kartice

Pod "Expiration date" je potrebno upisati datum kada ističe vaša kartica, a u polje "Security code" – trocifreni kontrolni broj koji se nalazi na poleđini kartice. Važno je da kartica koju unosite nije povezana niti s jednim drugim PayPal računom.

Nakon ispravno upisanih podataka odaberite "Link Card" za nastavak.

6. Potvrda i pregled PayPal računa

Otvorite email aplikaciju i klikom na link u emailu potvrdite račun koji ste kreirali. Ranije smo spomenuli kako će PayPal naplatiti i vratiti određena sredstva na vašem bakovnom računu kako bi znali da je to vaš račun. Ukoliko imate internet bankarstvo potrebno je da pogledate detalje te transakcije i kopirate PIN (obično četverocifreni broj) i isti unsete u postavkama na PayPal stranici. Ako nemate internet bankarstvo možete otići u poslovnicu svoje banke i zatražiti izvod sa računa na kojem je vidljiva navedena transakcija. Obzirom da je za ovaj finalni korak potrebno dan-dva,  nakon što saznate PIN logujte se na PayPal i u postavkama pod "Banks and cards" pronađite karticu i upišite PIN kako bi verifikovali račun.

Sada ste spremni za sigurnu online kupovinu i plaćanje. Od ovog trenutka je preporuka da birate PayPal kao način plaćanja na svim stranicama koje podržavaju. Plaćanje direktno karticom vršite na isključivo pouzdanim i provjerenim internet stranicama.

“Online kupovina”: Kako bezbrižno i sigurno kupovati na internetu

PayPal primanje novca

Obzirom da sada imate verifikovan PayPal račun osim za plaćanje isti možete koristiti i za primanje novca. Ukoliko radite povremene freelance poslove i slično za naplatu je potrebno samo da klijentu pošaljete email adresu na koju ste registrovali PayPal. Bitno je napomenuti da je povlačenje novca na bankovni račun moguće samo ako imate VISA karticu.

U nastavku serijala ćemo pisati o kupovini sa stranih popularnih stranica gdje ćemo primarno koristiti PayPal kao način plaćanja. Kako bi bili na vrijeme obaviješteni o novim postovima zapratite našu Facebook stranicu.

 

 

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40