“Online kupovina”: Kako bezbrižno i sigurno kupovati na internetu

“Online kupovina”: Kako bezbrižno i sigurno kupovati na internetu

Edukacija Marketing Online kupovina i prodaja
02.05.2019. / 04.05.2019.

Online kupovina (online shopping) je pojam koji se koristi za kupovinu proizvoda ili plaćanje usluga koristeći računar ili pametni telefon, putem interneta. Iako je u svijetu ovaj vid kupovine na zavidnom nivou kod nas većina stanovništva ne koristi prednosti iste. Zanimljiv podatak je da prema zadnjim statistikama 51% amerikanaca daje prednost kupovini “od kuće” u odnosu na one kojima je draže ići direktno u prodavnicu.

Glavni razlog za slabu prihvaćenost online kupovine kod nas leži prvenstveno u strahu od zloupotrebe, prevare ili gubitka novca što je rezultat nedovoljne informisanosti. Ovo je prvi članak u serijalu “Online kupovina” i namijenjen je “početnicima” koji još uvijek misle da je to nešto komplikovano ili da će ostati bez novca ako nešto kupe online. Oni koji su ovo naučili mjesečno štede zavidnu sumu novca a naravno i vrijeme koje mogu utrošiti u odmor ili neke kreativnije stvari.

Da bismo nešto kupili online potrebno je da to pronađemo na internetu. Ili ono pronađe nas? Znate ono kad listate Facebook, Instagram ili neki portal, vidite zanimljivu reklamu i klikom na nju dospijete na web shop prodavača. U tom slučaju su vas vješto prepoznali kao potencijalnog kupca, inače sami otvorite web stranicu firme za čije proizvode ste zainteresovani.

Nove ili polovne stvari

Iako na internetu dominiraju prodavnice novih stvari ovlaštenih prodavača, postoje i specijalizirane stranice za kupoprodaju korištenih stvari. Vodeći internet oglasnik kod nas je OLX.ba, nekadašnji Pik.ba. Započeo je sa radom davne 2009. godine kao pionir internet prodaje i kupovine u Bosni i Hercegovini. U početku se kupovina preko OLX-a odvijala na način da nakon uspostavljene komunikacije sa prodavačem dogovorimo detalje i na licu mjesta razmijenimo robu i novac. Danas OLX nudi opciju dostave pri čemu kao na klasičnom web shopu naručimo artikal i isti posredstvom kurirske službe biva dostavljen na našu adresu u roku par dana. Robu plaćamo pouzećem. Bitno je napomenuti da na OLX-u osim polovnih stvari možemo pronaći i mnoštvo novih.

Zadnjih par godina su se pojavile i razne prodajne grupe na Facebooku gdje korisnici oglašavaju nove i polovne stvari. Kupovina se odvija u dogovoru sa prodavačem, bez mogućnosti direktne narudžbe na adresu.

Nove proizvode pronalazimo na specijaliziranim web shopovima kompanija za čije proizvode smo zainteresovani. Plaćanje se uglavnom vrši bankovnim karticama dok neki nude i plaćanje pri preuzimanju robe. Ukoliko se odlučimo na plaćanje karticom potrebno je obratiti pažnju na sljedeće stvari:

  • Uvidom u sadržaj procijenimo da se zaista radi o stranici kompanije koju smo tražili na internetu. Domaći prodavači obično koriste nacionalnu domenu .ba
  • HTTPS enkripcija kako bi komunikacija našeg uređaja i stranice na kojoj kupujemo bila zaštićena. Ovo možemo provjeriti tako što URL započinje sa https:// i vidljiv je simbol katanca pored.

    sigurna kupovina
    U suprotnom se ne preporučuje plaćanje toj na stranici.
  • Također izbjegavamo plaćanje na stranicama gdje proizvodi imaju nerealno niske cijene u odnosu na konkurenciju.

Kartica, PayPal ili plaćanje pouzećem

Ukoliko je navedeno da robu možemo platiti prilikom dostave to je najsigurniji izbor.

PayPal trenutno važi za najsigurniji način za plaćanje na internetu jer broj kartice ne upisujemo na web shopovima i time u velikoj mjeri elimišemo mogućnost zloupotrebe.

Ukoliko web shop ne podržava nijednu od navedenih opcija vršimo plaćanje bankovnom karticom, uzimajući u obzir stavke navedene iznad. Dodatnu sigurnost pri plaćanju karticom možemo ostvariti tako što u banci zatražimo prepaid karticu, na koju po potrebi prebacimo manju količinu novca, potrebnu za kupovinu. Na taj način ne otkrivamo podatke o glavnoj kartici na kojoj čuvamo veću količinu novca.

Dostava

Dostava je uz plaćanje jedan od glavnih segmenata u procesu internet kupovine. Domaći web shopovi robu dostavljaju posredstvom partnerskih kurirskih službi. Pri kupovini vodimo računa da upišemo tačne podatke i broj telefona kako bi nas kurir mogao kontaktirati za preuzimanje.

bh brza posta

Cijena dostave?

Cijena dostave je obično naglašena pri samom plaćanju. Cijena kod nas varira otprilike od 5 do 15 KM u zavisnosti od web shopa, brzine isporuke i vrijednosti robe. Kako bi privukli što više kupaca prodavači nerijetko nude besplatnu dostavu pri čemu plaćamo samo vrijednost robe koju smo kupili.

Strani web shopovi

Vjerovatno ste do sada čuli kako je neko od prijatelja kupio masku za mobitel za dolar ili pametni sat za 10 dolara. Te stvari kupujemo sa stranih (većinom kineskih) stranica. Razlika u odnosu na domaće web shopove je ta što robu obavezno plaćamo pri samom naručivanju. Plaćanje vršimo PayPalom ukoliko je ponuđen ili karticom. Dostava traje 2 sedmice do mjesec dana. Što se tiče sigurnosti bitno je da se držimo provjerenih stranica kao što su Ebay, AliExpress, Banggood, GearBest.. O kupovini sa ovih stranica ćemo uskoro pisati detaljnije pa zapratite naš Facebook profil.

Uštede?

Prodavači češće prave akcijske popuste za online kupovinu u odnosu na klasičnu prodaju u radnjama. Također ukoliko ne žurimo sa kupovinom možemo s vremena na vrijeme otvoriti web shop i pratiti kretanje cijene kako bi uhvatili pravi trenutak za kupovinu. U cilju promocije internet kupovine web shopovi s vremena na vrijeme nude posebne popuste isključivo na plaćanje bankovnim karticama.

Osim novca štedimo i vrijeme koje bi potrošili na obilazak radnji, izbjegavamo gužve i plaćanje parkinga u tržnim centrima.

Uzimajući u obzir navedena pravila nema razloga za strah i nesigurnost. Za svaki slučaj, ukoliko prvi put kupujete online preporuka je da se o pouzdanosti određene stranice konsultujete na internet forumima ili sa prijateljima koji bolje poznaju internet prodaju.

Sada kada znate osnovne stvari bitne za sigurnost pri internet kupovini potrebno da imate PayPal račun za plaćanje na popularnim stranim web stranicama. U sljedećem članku smo detaljno objasnili kako kreirati isti 

Kako napraviti PayPal račun

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40