Želite postati uspješan freelancer? Obratite pažnju na ove stvari

Želite postati uspješan freelancer? Obratite pažnju na ove stvari

Biznis Freelance
18.01.2020. / 22.04.2021.

Ako vam je neko rekao da je lako biti freelancer, ne zaboravite da nijedan početak definitivno nije lagan i obratite pažnju na važna pravila ovakvog tipa rada.Poslovno tržište polako postaje sve povoljnije za freelancere, zbog čega se veliki broj visoko kvalificiranih ljudi u određenom polju odlučuje za ovakav način rada.

Ne smijemo smetnuti s uma da freelance nije lagan i da početnici često griješe i upuste se u tu avanturu bez dobrog plana. Lako možete napraviti grešku koja će vas stajati vaše reputacije freelancera i grešku koja može utjecati na veze koje ste stvorili s klijentima. Na kraju ćete se zbog nemara uhvatiti kako jurite klijente, jer više ne dobivate ponude za posao.

Ako ste se prepoznali u gore napisanim rečenicama, ne očajavajte. Greške se događaju i čine vas boljima, ali pod uslovom da iz njih učite. Prvo što trebate učiniti je zapitati se gdje griješite.

JobVigo je izdvojio pet grešaka koje freelanceri nikako ne bi trebali činiti. Ako se pronađete u nekoj od ovih točaka, odvojite vrijeme i pokušajte se popraviti u tom polju.

Prihvaćate više obaveza nego što možete odraditi

Sreća svakog freelancera je redovan klijent ili stalne ponude za posao. Koliko god htjeli raditi više kako biste zarađivali bolje, morate biti mudri i odbiti određene poslove, jer jednostavno nemate vremena odraditi ih. Ovo se posebno odnosi na situacije u kojima ste se obavezali učiniti i predati više poslova u isto vrijeme. Ako ne odbijete poslove za koje nemate vremena, klijentima ćete kasno dostavljati radove i najčešće će biti loše kvalitete. Ova greška vas može dovesti do potpunog gubitka klijenata.



Ne znate kako naplatiti svoje usluge

Određivanje naplate freelance usluga može biti teško, ali nemogućnost da donesete odluku i izaberete način na koji će vam klijenti plaćati vaš rad, može utjecati na vaš kredibilitet. Ako naplatite malo kako biste zadržali klijenta, on će to koristiti na duge staze. Ako, pak, naplatite previše, vaš klijent će prije potražiti drugu osobu nego vama preplatiti uslugu. Ocijenite svoje znanje, mogućnosti i iskustvo i naplatite u skladu s tim.

Ne fokusirate se dovoljno na svoju glavnu vještinu

Freelance vam dopušta pokazati ljudima svoje vještine, zato je najbolje da od svih vještina u kojima ste dobri, izdvojite najbolje i istaknete ih. Ako budete uzimali poslove iz različitih sfera, nećete dovoljno napredovati niti ćete usavršiti određenu vještinu. Specijalizirajte se za jednu stvar prije nego što krenete učiti drugu i klijenti će to znati cijeniti.

Loša komunikacija s klijentima

Najvažniji dio freelancea je dobra komunikacija s klijentima. Oni vas mogu spasiti kad imate spore dane i kada vam je obujam posla smanjen. Obavještavajte ih o napretku koji ste ostvarili na projektu koji radite za njih. To će ih učiniti sretnim i bit će mirni, jer znaju da sve napreduje po planu.

Ne raspoređujete vrijeme kako treba

Još jedna važna stavka freelancea je planiranje vremena. Odredite u koje vrijeme vam odgovara raditi. Ako ste produktivniji noću, dan iskoristite za komunikaciju s klijentima, praćenje napretka i završavanje određenih poslova. Freelance vas ne sprečava raditi i druge stvari, ali ako ne nađete balans, možete se izgubiti.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao