Zašto je registracija obrta najbolje rješenje za freelancere?

Zašto je registracija obrta najbolje rješenje za freelancere?

Freelance Biznis
27.05.2022. / 28.05.2022.

Ovaj tekst je namijenjen za freelancere koji su svjesni svojih zakonskih obaveza i činjenice da moraju plaćati porez na zaradu koju ostvare. U pitanju je porez na dohodak i regulisan je Zakonom o porezu na dohodak („Sl. novine FBiH“, broj: 10/08, 9/10, 44/11, 7/13 i 65/13). Porez na dohodak u Federaciji Bosni i Hercegovini iznosi 10%. 

Ukoliko svojim radom ostvarujete prihode po redovnoj osnovi (mjesečno, na osnovu sklopljenog ugovora sa firmom ili fizičkim licem iz inostranstva) najučinkovitiji i najisplativiji način rada je da registrujete sebi obrtničku djelatnost. Samo u slučajevima da ne zarađujete dovoljno kako biste plaćali sve troškove koji proizilaze iz registrovane djelatnosti, logično rješenje za vas je da nastavite raditi kao freelancer i da izdvajate po 10% nakon svake izvršene uplate na račun za obavljeni rad.

Međutim, to često zna biti i poprilično stresan i složen posao, jer morate obaviti niz radnji, i to samostalno:

  • Sami ste u obavezi obračunati porez na dohodak po stopi od 10% i izvršiti uplatu poreza najkasnije naredni dan od dana kada je uplata došla na vaš račun.
  • Plaćanje poreza se ne vrši elektronskim putem, već isključivo putem uplatnice, gdje primjerak uplatnice morate dostaviti ovlaštenoj poreznoj upravi. Ukoliko se ipak odlučite za elektronsku uplatu, dokaz o izvršenoj uplati morate ovjeriti u banci kako bi vam porezna uprava priznala izvršenje uplate.
  • Uz uplatnicu ste u obavezi popuniti i dostaviti obrazac AMS-1035. Nemojte se iznenaditi kada ugledate da umjesto 10% plaćate zapravo nešto više, jer popunjavanjem ovog obrasca ćete vidjeti da ste u obavezi platiti i 4% po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje, iako ne ostvarujete nikakvo pravo po tom osnovu. 

U cilju jednostavnijeg popunjavanja AMS-1035 obrasca za vas smo kreirali AMS generator pomoću kojeg možete brzo i jednostavno generisati navedeni obrazac, i dobiti vrijednosti za uplatu.

Nakon svega toga, ako poželite da sebi uplaćujete dobrovoljno zdravstveno osiguranje, kako biste se osjetili građaninom ove države i kako biste ostvarili osnovna ljudska prava, tek onda nailazite na dodatne probleme, papirologiju i glavobolju. Kada se sve to stavi na papir, bude „skuplja pita nego tepsija“, pa je stoga registracija obrta nešto što bi uskoro moglo postati prioritet svim freelancerima.

Samostalna djelatnost – obrt je definitivno najbolje rješenje. Jednostavan je i za otvoriti i za zatvoriti, pa kada prestanu dolaziti prilivi na vaš račun kroz par dana možete riješiti sve potrebno da zatvorite obrt i da ne razmišljate više o njemu. Troškovi vođenja obrta su mnogo niži od vođenja društva sa ograničenom odgovornošću (doo), ali jedini potencijalno problem je odgovornost. Ukoliko napravite određena dugovanja tokom vođenja obrta, odgovarate cjelokupnom svojom imovinom (automobil, nekretnine, zemljište...), pa budite uvijek na oprezu. Najbolji način je odmah pronaći adekvatan računovodstveni servis koji će vam pomoći u procesu registracije, vođenja obrta, a po potrebi i gašenja ako prestane sa poslovima freelancinga. Naša preporuka je definitivno BHA-ING d.o.o., kompanija koja se specijalizovano bavi podrškom obrtima u procesu registracije, knjigovodstva, računovodstva i poslovnog savjetovanja. Ova firma također nudi i kupovinu i servis fiskalnih kasa.

U slučaju da ostvarujete dodatnu zaradu kroz freelancer angažman, a već ste zaposleni i zarađujete mjesečnu platu u nekoj firmi u BiH, jedini ispravan potez je da registrujete dopunsku ili dodatnu djelatnost. Dopunska djelatnost se može obavljati isključivo vlastitim radom i to najduže 20 sati sedmično, gdje nemate obavezu plaćati doprinose jer to već za vas radi vaš poslodavac, a vaša obaveza je uplatiti samo 10% poreza na dohodak na kraju godine. Sa druge strane, dodatna djelatnost se može obavljati samo putem uposlenika koji mora biti u radnom odnosu kod vlasnika obrta – u ovom slučaju vas. To znači da imate mogućnost zaposliti drugu osobu da obavlja poslove u vaše ime, gdje ostvarujete pravo na dobit i plaćate porez na dohodak u iznosu od 10% na kraju godine. 

Šta god da odlučite na kraju, bilo da želite i dalje ostati freelancer ili započeti novu avanturu zvanu obrt, za bilo koju vrstu konsultacija i savjeta u domenu vođenja obrta možete se obratiti iskusnom timu BHA-ING d.o.o. kompanije koji će vam zasigurno odgovoriti na sva vaša pitanja.

Kontakt:

🌍 www.bhaing.ba

📩 bhaingdoo@yahoo.com

☎️ 061 968 835

Pitanja također možete postaviti i na IT Base forumu

 

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao