Zakon onemogućuje mobilnim bankama poslovanje u BiH

Zakon onemogućuje mobilnim bankama poslovanje u BiH

Biznis Online kupovina i prodaja Tehnologija
27.12.2019. / 27.12.2019.

Mobilne banke, one bez klasičnih poslovnica, već godinama su prisutne u brojnim evropski zemljama. Već pet godina prisutne su u Srbiji, a od ove godine posluju i u Hrvatskoj. Zbog neusklađenosti zakonskog okvira s onim u Evropskoji uniji mobilnim bankama je onemogućen ulazaka na naše tržište

Na naš upit iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH nam je odgovoreno da u Evropskoj uniji je regulatornim okvirom koji obuhvata niz direktiva i uredbi omogućeno je pružanje mobilnog bankarstva, počevši od bankarskog pasoša, odnosno da bankarska dozvola izdata u jednoj članici EU, omogućava obavljanje bankarskih usluga i u drugim zemljama članicama, zatim direktive kojima su uređeni platni sistemi u EU i dr.

"Navedena regulativa nije prenesena u naše zakonodavstvo, te u skladu s tim nije moguće poslovanje mobilnih banaka u našoj zemlji", kazali su iz Agencije.

Iz ove institucije kažu i kako nemaju zvanične informacije o iskazanom interesu pojedinih evropskih mobilnih bankara za ulazak na naše tržište.

"Zakonom o bankama konkretno su navedeni poslovi koje banka može obavljati. Većina banka u Federaciji BiH za svoje korisnike pruža usluge mobilnog i internet bankarstvo što nije isto što i mobilna banka", odgovorili su.

U Srbiji, koja nije dio zajedničkog EU prostora, mobilne banke posluju već pet godina.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40