Xiaomi u junu postao globalni lider prodaje pametnih telefona

Xiaomi u junu postao globalni lider prodaje pametnih telefona

Tehnologija Biznis
09.08.2021. / 09.08.2021.

Globalne isporuke pametnih telefona, prema posljednjem istraživanju Counterpoint Market Monitora, smanjene su za 7% u drugom tromjesečju 2021. godine u odnosu na prvo tromjesečje ove godine. Razlog su nedostatak dijelova, prije svega poluvodiča te zbog pandemije covida-19  i problema s distributerima. U odnosu na drugo tromjesečje 2020. godine globalne isporuke pametnih telefona rasle su 19%.

Iako je Samsung zadržao vodeću poziciju, njegov je tržišni udio pao za više od 3% na 18% u drugom tromjesečju 2021. godine. Isporuke su pale zbog slabe sezonske potražnje u nekim od njegovih ključnih tržišta, poput Indije, srednja i Latinska Amerika i jugoistočna Azija, a uslijedio je i prekid proizvodnje u Samsungovim tvornicama u Vijetnamu zbog covid-19.

Xiaomi je imao najbolji kvartal u svojoj historiji jer je uspio povećati svoj tržišni udio u Kini, jugoistočnoj Aziji i Evropi.

Iako je Apple pao na treće mjesto, zabilježio je rekordne isporuke u drugom tromjesečju zahvaljujući stalnoj potražnji za svoju seriju iPhone 12.

OPPO i Vivo zadržali su svoja mjesta u prvih pet, dok se OPPO nastavio širiti na inozemna tržišta, a Vivo je uspio rasti na kineskom tržište drugo tromjesečje zaredom.

Prihodi rasli 25 posto

Globalni prihodi od isporuka pametnih telefona premašili su 96 milijardi američkih dolara, što je rast od 25% u odnosu na prethodnu godinu,.

Apple je u drugom tromjesečju zabilježio rekordni udio u prihodu od 4% zbog stalne potražnje za iPhoneom 12, a slijede ga Samsung, OPPO, Xiaomi i Vivo.

Međutim, Xiaomi je imao snažan kvartal i u rastu prihoda, postavši jedini brand među prvih pet koji kontinuirano povećava svoje prihode. Ostvario je najveći udio u prihodu od preko 9% zahvaljujući isporukama serije Redmi Note i serije Mi 11.

Xiaomi je prvi put prešao 50 miliona isporuka zahvaljujući kombinaciji premium uređaja i uređaja niske do srednje cijene. Nastavak rasta isporuka Xiaomija dogodio se unatoč padu isporuka u Indiji zbog širenja novih varijanti covida-19. Povećane isporuke ostvarene su u Evropi, jugoistočnoj Aziji te srednjoj i Latinskoj Americi gdje su Huawei i Samsung zabilježili pad. U Evropi Xiaomi je snažno rastao u isporukama uređaja srednje klase.

 

Očekuje se daljnji rast Xiaomia

Xiaomi je u junu prodao više svojih pametnih telefona u svijetu od Samsunga i od Applea čime je prvi put na mjesečnoj razini postao tržišni lider, navodi u svojem najnovijem izvještaju Counterpoint. No, iako je postao broj 1 u svijetu Xiaomi je ukupno u drugom tromjesečju ove 2021. godine iza Samsunga.

Prije dolaska na globalnu lidersku poziciju Xiaomiu je bio tržišni lider jedno vrijeme samo u Indiji. Ove je godine u drugom tromjesečju prvi put prestigao Samsung u Evropi.

Prema iCounterpoinu, Xiaomijeva prodaja je u junu 2021. porasla 26% mjesečno, što ju čini najbrže rastućom markom pametnih telefona u nekom mjesecu. Xiaomi je također bio drugi brand na globalnom tržištu za drugi kvartal 2021. po prodaji, a kumulativno je prodao blizu 800 miliona pametnih telefona od 2011. godine.

Samsung je iskoristio ograničenja u ponudi Huaweija te prednost velike prodaje u Vijetnamu gdje inače proizvodi veliki dio svojih uređaja.  Xiaomi je ipak tržišnu poziciju ojačao i u premium kategoriji pametnih telefona sa svojom Mi 11 serijom, a predstavio je i vodeći Mi 11 Ultra.

Xiaomi prema podacima za lipanj ove godine ima najveći tržišni udio u svijetu u prodaji pametnih telefona, njegov je tržišni udio 17,1%, slijedi Samsung na drugom mjestu sa 15,7% i Apple na trećem mjestu sa 14,3%. Očekivanja su kako će Xiaomi zadržati lidersku poziciju jer Samsung ove godine neće objaviti svoju novu seriju Note pametnih telefona a slijedeća njegova serija S uređaja slijedi za šest mjeseci.

 

 

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40