WordPress postao punoljetan — popularni CMS proslavio 18 godina postojanja

WordPress postao punoljetan — popularni CMS proslavio 18 godina postojanja

Zanimljivosti Development
30.05.2021.

WordPress je ove sedmice proslavio svoj 18. rođendan. Prva verzija WordPress-a bio je jednostavan i pomalo ograničen alat za blogovanje, a danas pokreće preko 40% cjelokupnog interneta.

WordPres se prvi put pojavio 27. maja 2003. kao zajednički rad Meta Malenvega i Majka Litla koji su željeli da stvore kvalitetnu i svima dostupnu platformu za lične blogove, baziranu na PHP-u i MySQL-u. 

Činjenica da je WordPress od samog starta bio besplatan pod GLP licencom, doprinijela je njegovom rastu, posebno kada je 2004. godine suparnički blog softver, Movable Type, promijenio uslove korištenja. Licenca koju je WordPress nasljedio od prethodnika b2 pomogla je zajednici da od njega napravi moćni CMS kakav je danas.

WordPress je pružio mogućnost da na internet izađu i oni koji nemaju iskustva sa kodiranjem, a danas čak i mnoga najuspešnija preduzeća, kao što su Disney, Sony i Microsoft News koriste ili su nekad koristili WordPress za izgradnju svojih sajtova, pa između ostalih i Bijela kuća.

WordPress.org slavi rođendan sa novom hronologijom koja bilježi 40 prekretnica na putu do 40% tržišnog udjela.

Pregled kroz hronološka dešavanja ima oblik priče koja ističe najuticajnije trenutke u historiji WordPress-a, poput pokretanja repozitorija plugina, glavnih poboljšanja interfejsa i prvog WordCamp-a. Postoje neke zanimljive bilješke o tome kako je WordPress uspio da nadmaši svoje konkurente u ranim danima, a do danas je imao mnoštvo uzbudljivih situacija i preokreta koji su samo ojačali njegovu dominaciju na tržištu. Veliki doprinos navedenom uspjehu je dao i WooCommerce plugin, koji je omogućio jednostavno pokretanje online prodavnica.

Prema Open Hub-ovom kalkulatoru troškova projekta, za današnji WordPress sa njegovih milion i po linija koda bilo bi potrebno 433 radnih godina, kao i desetine miliona dolara troškova, u zavisnosti od visine plata. Srećom, WordPress je imao ogromnu mrežu programera koji su na softveru dobrovoljno radili i velikim trudom doprinijeli da od samog početka platforma bude u sjajnoj formi.

18 godina je prekretnica vrijedna pomjena. Čestitamo developerima, programerima, prevodiocima, organizatorima zajednica, WordPress rukovodstvu i svima ostalima koji su pomogli da se napravi ova voljena izdavačka platforma.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40