Veliki uspjeh BH IT kompanije - MOP svrstan u top 20% na listi najbrže rastućih kompanija u Evropi

Biznis Kompanije Novosti
03.03.2020. / 03.03.2020.

Financial Times je objavio godišnju listu najbrže rastućih kompanija (FT 1000), koje su ostvarile najviše godišnje stope rasta u periodu od 2015. do 2018. godine. Kompanija Ministry of Programming iz Sarajeva je ostvarila historijski uspjeh, kao prva kompanija iz Bosne i Hercegovine, koja se plasirala na Financial Times FT1000 listu. Rang lista uključuje 1000 kompanija iz cijele Evrope.

Ministry of Programming je zauzeo zavidno 187. mjesto, čime se su se svrstali u top 20%.

Kako bi se našle u izboru, kompanije su morale ostvariti minimalnu stopu rasta od 38,4%, u poređenju sa 37,7% prošle godine.

Većina pobjednika dolazi iz Njemačke, a slijede ih Italija, Velika Britanija i Francuska, a ove četiri države čine oko 70% ukupnog poretka. London je zadržao svoje mjesto kao grad s najvećim brojem brzorastućih kompanija, slijede ga Pariz i Milan, dok Varšava i Vilnius po prvi put čine prvih 10.

Poredak je kreiran složenim postupkom, uzmajući u obzir mnoštvo faktora. Analiza ne uključuje kompanije koje nisu željele objaviti potrebne podatke ili nisu učestvovale iz drugih razloga.

KRITERIJI ZA UKLJUČIVANJE U ANALIZU

Da bi bila uvrštena na listu kompanija sa najbržim rastom u Evropi, kompanija je morala da ispuni sljedeće kriterije:

  • Prihod od najmanje 100.000 € ostvaren u 2015. godini (ili protuvrijednost valute u odnosu na prosjek tekuće fiskalne godine).
  • Prihod od najmanje 1,5 miliona eura ostvaren u 2018. godini (ili protuvrijednost valute u odnosu na prosjek tekuće fiskalne godine).
  • Kompanija je nezavisna (kompanija nije podružnica).
  • Rast prihoda između 2015. i 2018. godine bio je primarno organski (tj. "interno" stimulisan)
  • Ako je neko kotirano na berzi, cijena dionica od 2018. godine nije pala 50% ili više.

Ministry of Programming

Ministry of Programming je 100% BiH kompanija sa sjedištem u Sarajevu. MOP  je specijalni consulting biznis za startupe, a istovremeno i “venture/builder - startup studio” biznis koji investira u  startup-e sirom svijeta. Na taj način gradimo globalne kompanije zajedno s našim partnerima.
 
Ovo predstavlja vrlo neobičan biznis model na području balkana gdje ne postoji niti jedna veća kompanija (100+ ljudi) koja je fokusirana na startupe.
 
MOP je osnovan 2015, ima ~100 zaposlenih, sa rastom od preko 800% u 5 godina poslovanja.
 
Kompletna rang lista i ostale informacije su dostupne na zvaničnoj stranici.