Uticaji rasnih protesta u Americi na IT — Github ukida "master" i "slave", suosnivač Reddita dao ostavku

Kompanije Zanimljivosti
17.06.2020. / 17.06.2020.

Aktuelni protesti u Americi imaju različite posljedice na sve aspekte društva, pa tako i na tehnološku industriju.

Poslije dvonedjeljnih protesta u Americi, izazvanih ubistvom Džordža Flojda, postavljaju se pitanja o nejednakostima baziranim na rasi u svim aspektima američkog i globalnog društva. Burne reakcije nisu zaobišle ni tehnološku industriju, a upravo tome svjedoče dva poteza koje smo imali prilike da vidimo u prethodnim danima.

Kako prenosi ZDNet, izvršni direktor portala GitHub potvrdio je u petak da će kompanija izmijeniti termine koji u sebi sadrže rasne konotacije, novim i neutralnijim izrazima. Predviđena je izmjena termina "master" alternativama "main/default/primary", dok će "slave" biti zamijenjen pomoću izraza "secondary". Pomenuta terminologija uglavnom se odnosi na radnu verziju koda. 

Promjene će uslijediti i za riječi "blacklist" i "whitelist" alternativama "deny/exclude list" i "allow list". "Blacklist" je do sada najčešće bio u upotrebi za datoteku sa riječima koje su pogrdne, ili neprikladne kao korisnički unos, na primjer prilikom komentarisanja. 

U prethodnim godinama pojedini istraživači upozorili su da bi upotrebom ovih izraza pojedine vrijednosti rasizma dobile na snazi i potvrdi, te nastavile da se reflektuju na čitavu zajednicu.

Slični potezi i u drugim kompanijama

Ista inicijativa podržana je i od strane drugih kompanija, pogotovo kada je riječ o izrazima "blacklist" i "whitelist". Da će doći do izmjena potvrđuju Android, Go, PHPUnit, Curl, Chrome i mnogi drugi.

Suosnivač Reddita podnio ostavku iz solidarnosti

Prošle sedmice se oglasio i jedan od suosnivača Reddita Aleksis Ohanian, koji je objavio da napušta kompaniju uz prijedlog da njegovo mjesto u odboru ustupe osobi tamnije boje kože.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako prenosi ETonline, ukoliko se pomenuti prijedlog usvoji, odbor će dobiti prvu osobu tamne kože među svojim članovima. Ohanian je uz ovu odluku naveo da će svi budući prihodi koje ostvari od vlasništva dionica pomenute kompanije donirati zajednici afroamerikanaca.