Uskoro u prodaji bežični power bank za iPhone 12 — Anker preduhitrio Apple

Uskoro u prodaji bežični power bank za iPhone 12 — Anker preduhitrio Apple

Tehnologija Novosti
24.02.2021. / 24.02.2021.

Appleova iPhone 12 MagSafe tehnologija ne samo da olakšava punjenje, već omogućava i funkcionalnu dodatnu opremu koja se magnetno može spojiti na pametne telefone bez upotrebe specijalne maske (oklopa). Najočekivaniji od njih je prijenosni punjač, a čini se da će kompanija Anker pustiti u prodaju svoj model prije nego što to učini Apple.

Prije nekoliko dana Bloomberg je objavio informaciju u kojoj se navodi da je Apple radio na razvoju svoje pametne baterije, koja se sigurno postavlja direktno na zadnju stranu iPhonea 12, pomoću MagSafe magneta. Punjenje se odvija koristeći tehnologiju bežične indukcije.

Mnogi se pitaju zašto je Appleu potrebno toliko vremena da izradi navedeni dodatak, i smatraju da su ga trebali predstaviti zajedno sa novom iPhone 12 serijom, prošle godine.

Apple je poznat po tome da je posebno oprezan sa dodacima koji imaju veze sa napajanjem. Imali su loše iskustvo sa baterijama i smanjenim kapacitetom, a nedavno su i potpuno otkazali AirPower "bazu" za istovremeno punjenje više uređaja, koje su prethodno najavili na događaju.

Ostaje nejasno zašto Apple još nije predstavio MagSafe bateriju i do kada ćemo čekati na istu. S druge strane,  inženjeri u kompaniji Anker su bili aktivniji po tom pitanju i od 3. marta će započeti sa prodajom vlastite verzije. Anker PowerCore Magnetic 5K Wireless Power Bank ima 5.000 mAh bateriju, a iako je ona većeg kapaciteta od baterija u iPhoneu 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, pa čak i iPhoneu 12 Pro Max, bežično punjenje nije toliko efikasno kao punjenje kablom. Kao rezultat toga, Anker tvrdi da njegova nova magnetna baterija može iPhone 12, 12 Pro i 12 Pro Max napuniti samo do 95%, 97%, odnosno 75% njihovih maksimalnih kapaciteta. Međutim, može potpuno napuniti prazan iPhone 12 mini.

Anker PowerCore Magnetic 5K Wireless Power Bank nije službeno certificiran MagSafe dodatak (naveden je samo kao MagSafe kompatibilan), koji isporučuje snagu do 7,5w i puni se pomoću USB-C kabla.

Ako Apple izda svoj oficijelni MagSafe power bank, sigurno će podržavati maksimalne brzine punjenja od 15w, ali kao što je sliučaj sa njihovim dodacima, vjerovatno neće biti jeftin. Uprkos ograničenoj brzini punjenja (otprilike ekvivalentnoj brzini punjenja standardnih adaptera koje je Apple nekada uključivao sa svojim telefonima), Anker PowerCore Magnetic 5K Wireless Power Bank će biti dostupan za samo 40 dolara kada bude pušten u prodaju  sljedeće sedmice. Povoljna cijena može biti glavni razlog da većina korisnika više ne čeka na Apple.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40