Uskoro jedan punjač za sve mobitele? Godišnje ih bacimo na hiljade

Uskoro jedan punjač za sve mobitele? Godišnje ih bacimo na hiljade

Tehnologija Zanimljivosti
02.02.2020. / 02.02.2020.

Evropski parlament pozvao je Komisiju da do jula, po hitnom postupku, donese regulativu koja bi uredila pitanje jedinstvenih konektora za punjače mobilnih uređaja na području EU

"Postoji hitna potreba za regulatornim djelovanjem EU-a kako bi se smanjila količina elektroničkog otpada i osnažilo potrošače za donošenje održivih odluka", konstatovali su zastupnici u Evropskom parlamentu, i s 582 glasova za, 40 protiv i 37 suzdržanih odlučiše: Najkasnije do jula 2020. godine Evropska će komisija donijeti potrebne akte za obvezno uvođenje univerzalnih punjača za sve mobilne uređaje!

Trenutno na tržištu postoje tri vrste punjača – jedan za Apple uređaje i dva za androide: mikro usb standardni i mikro usb tip C. Jedinstveni punjač smanjio bi i nepotrebno zagađenje okoliša. Svake godine se baci 51.000 tona punjača, a potrošačima je novi mobitel zbog novog punjača u prosjeku skuplji za 30 eura.

Proizvođačima naravno ne odgovara ovakva odluka jer su oni zarađivali velik novac prodajom punjača. Kao dokaz tome je činjenica da je Komisija dala uputstvo proizvođačima još prije nekoliko godina da se oni pokušaju dogovoriti među sobom, no bez konkretnog rješenja.

Gdje je problem? U Appleu

Mobilni telefoni, tableti, e-čitači, kamere, prenosivi uređaji, pametni satovi – svi oni trebali bi od jula na području EU dolaziti s jedinstvenim standardom punjača. Odnosno još bolje, bez ikakvog punjača i samo s USB-C konektorom, jer se smatra da potrošači imaju pravo koristiti punjače i kabele koje već imaju kod kuće.

U Evropskom parlamentu su vrlo jasni: proizvođače će novim propisima prisiliti na korištenje samo jednog standarda. Kada govorimo o prisiljavanju, stvari su još jasnije – svi osim Applea već koriste ili planiraju uvesti USB-C, pa je problem samo u njima. A oni, znamo, nisu zanemariv igrač.

Za neposlušne proizvođače tek će trebati odrediti sankcije.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao