Svjetski tehnološki lideri podijelili uvide o budućnosti razvoja softvera pred 10.000+ programera u Berlinu 

Svjetski tehnološki lideri podijelili uvide o budućnosti razvoja softvera pred 10.000+ programera u Berlinu 

Konferencije Edukacija
28.06.2022.

Ponovo okupljajući programere i tehnološke lidere iz cijelog svijeta, WeAreDevelopers World Congress 2022 se održao u Berlinu, 14. i 15. juna, donoseći uzbudljive uvide u budućnost tehnologije. Događaj na kojem su rasprodana sva raspoloživa mjesta obuhvatio je najnovije trendove u razvoju softvera, uključujući programske jezike, umjetnu inteligenciju, blockchain, testiranje, sigurnost, softversku arhitekturu, cloud, te moderne metode kolaboracije i “soft” vještine.

Thomas Dohmke, CEO GitHub, zvanično je otvorio kongres sa keynote obraćanjem i ekskluzivnim uvidima u razvoj softvera koji je zasnovan na umjetnoj inteligenciji i cloud rješenjima. Podijelio je i rane naznake onoga što možemo očekivati od softvera sutrašnjice. “U narednih 5 godina desit će se više tehnoloških promjena nego u prethodnih 40 godina, obzirom da ulazimo u period fundamentalne transformacije softverskog  razvoja kakvog smo do sada poznavali”, navodi Thomas Dhomke. “Još bitnije, učinit će programere širom svijeta mnogo sretnijim.”

Cassie Kozyrkov, Chief Decision Scientist pri Google-u, naglasila je važnost sigurnosnih protokola pri izgradnji novih proizvoda u domeni umjetničke inteligencije i brzorastućih baza podataka. Također, Kozyrkov je podijelila praktične savjete o tome  kako obični građani mogu (p)ostati informisani i uključeni u donošenje odluka koje se zasnivaju na njihovim podacima.

Joel Spolsky, jedan od najvećih svjetskih softver eksperata i osnivač Stack Overflow-a, izjavio je da je WeAreDevelopers World Congress njegov najdraži događaj u godini. Tokom keynote predavanja osvrnuo se na činjenicu da je  World Wide Web (WWW) trenutno  u velikoj “zbrci”, te objasnio kako su upravo programeri ti koji ga  mogu popraviti gradeći proizvode u prostoru “dekomodifikacije”.

U protekla dva dana, Berlin je još jednom postao globalni epicentar tehnoloških inovacija. Fantastično je vidjeti najutjecajnije stručnjake iz svijeta tehnologije kako dijele svoje uvide  sa zajednicom, i obrnuto. Time pokazuju kako programeri  zajedno grade i oblikuju budućnost našeg društva. WeAreDevelopers World Congress je nevjerojatan uspjeh“, izjavio je Sead Ahmetović, CEO i suosnivač kompanije WeAreDevelopers.

Volkswagen, Microsoft, Accenture, Tezos, Stripe, IKEA, Amazon Web Services, Check24, Trade Republic, IBM, Dynatrace, Delivery Hero, Eurowings, ING i GoStudent bili su među 100+ inovativnih organizacija koji su sklopili partnerstvo sa WeAreDevelopers i zvanično podržali ovaj događaj. “WeAreDevelopers kreira neophodnu sponu između kompanija s jedne i programera s druge strane, pomažući svim uključenim da ispune svoje potrebe i posluju efektivnije nego ikada ranije.” dodao je Rudi Bauer, CCO pri WeAreDevelopers. 

Pod motom kongresa: Build. Deploy. Emerge. Connect. više od 250 govornika podijelilo je svoju ekspertizu na  kongresnoj bini, uključujući: Bjarne Stroustrup, izumitelja C++ programskog jezika, Håkon Wium Lie, izumitelja CSS-a, John Romero, nagrađiva kreatora video igara DOOM, Quake i Wolfenstein, Toju Duke, Responsible AI Programme Manager pri Google-u, Miško Hevery, izumitelja Angular/AngularJS, Douglas Crockford, JavaScript autora i izumitelja JSON-a, Wei Hu, Senior Vice President pri Oracle, i Humera Minhas, Machine Learning Engineering Lead pri eyeo GmbH.

Tokom kongresa najavljeno je zvanično i gašenje Internet Explorera i to od strane vodećih lidera iz Microsofta: Amanda Silver, Corporate Vice President, Scott Hanselman, Partner Program Manager, Chris Heilmann, Principal Program Manager i Torsten Stiller, Developer Lead. 

Jedna od najimpresivnijih prilika na WeAreDevelopers World Congress-u bilo je osvajanje nevjerovatnog putovanja u svemir kao i novčane nagrade u iznosu od 130.000 američkih dolara koju je osigurala jedna od vodećih fintech kompanija, Rapyd.

“Ovaj kongres je nevjerovatna prilika za upoznavanje hiljade i hiljade programera iz cijelog svijeta. Zajedno s WeAreDevelopers i našim Hack the Galaxy programom gradimo najveću zajednicu programera. Najbolji i najbistriji umovi imaju jedinstvenu priliku da osvoje putovanje u svemir, a to sprovodimo u saradnji sa  jednim od najvećih svemirskih entuzijasta ikada, ikonom William Shatnerom”, rekao je Arik Shtilman, izvršni direktor Rapyda. Na kraju, događaj je proslavljen očaravajućim aftershow-om uz svjetski poznatog DJ Tiësto.

Nakon dugo očekivanog povratka u Berlin, WeAreDevelopers domaćini Sead Ahmetović, Thomas Pamminger i Rudi Bauer uveliko planiraju i naredni World Congress te najavljuju nova iznenađenja i fenomenalne profesionalne prilike za sve buduće posjetioce.

 

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40