Stripe, poznati servis za procesiranje online plaćanja, dostupan u Hrvatskoj!

Stripe, poznati servis za procesiranje online plaćanja, dostupan u Hrvatskoj!

22.06.2022. / 22.06.2022.

Irsko-američki scaleup za procesiranje online plaćanja konačno stiže u Hrvatsku. Ako ste vlasnik bilokakvog online poslovanja: ecommercea, marketplacea ili Software-as-a-Service kompanije vjerojatno ste već strpljivo u redu čekali da Stripe bude dostupan i kod nas.

Kompanija je u listu podržanih zemalja od nedavno uvrstila i Hrvatsku. Na žalost Bosna i Hercegovina još nije podržana. Na njihovoj stranici možete upisati email da primite obavijest kada se Stripe usluge budu omogućene i u našoj zemlji. Također na prethodnom linku možete vidjeti kompletnu listu podržanih zemalja.

Riječ je o platformi koja postoji više od desetljeća, a u tom periodu postala je ključno rješenje koje omogućuje vlasnicima različitih poslovanja da primaju i procesiraju uplate od kreditnih i debitnih kartica, ali to je tek dio prednosti koje Stripe donosi za poslovanja poput Software-as-a-Service rješenja.

Vedran Cindrić, suosnivač Trebllea, hrvatskog developerskog SaaS-a, koji je prije radio i na razvoju raznih drugih online poslovanja kroz agenciju, pojašnjava:

Puno web shopova po Hrvatskoj koje smo radili je često znalo patiti zbog čudnih pravila oko integracije kartičnog poslovanja. Sa Stripeom takvih problema nema. Podržavaju integracije s apsolutno svim mogućim alatima, programskim jezicima i WordPress pluginovima.

Velika ponuda mogućnosti plaćanja za korisnike uz činjenicu da Stripe poslovanjima omogućuje jednostavno procesirati plaćanja iz svih dijelova svijeta dovela je Stripe u sam vrh fintech rješenja. Ne čudi stoga što ih je prošle godine najnovija investicija od dodatnih 600 miliona dolara dovela do valuacije od 95 milijardi dolara.

U Hrvatskoj zasad samo beta verzija

Međutim, Stripe sve donedavno nije podržavao registraciju pravnih osoba iz Hrvatske na platformi. Iako su osmislili Stripe Atlas kako bi omogućili poslovanjima da otvore podružnice u Americi putem kojih bi to mogli napraviti, to nije bilo rješenje.

Srećom, zaobilaznica više neće biti potrebna hrvatskim poduzetnicima. Na popisu država u kojima je Stripe dostupan ovog tjedna pojavila se i Hrvatska. Kako će mnogi vidjeti, kraj Hrvatske stoji predznak “PREVIEW” – što znači da je dostupna verzija tek u beta fazi. Trenutna verzija tako može malo “zapinjati” zbog nekih bugova, ali Stripe trenutno radi da ih identificira i otkloni. Nadajmo se da se taj proces neće produžiti kao u Indiji (koja čeka na pravu veziju već dvije godine).

Hrvatski korisnici koji su već bili na listi čekanja obaviješteni su o dolasku platforme u Hrvatsku, no pristup platformi ima svatko i za istu nije potrebna pozivnica.

Moćno rješenje zbog kojeg se išlo preko granice

Da je Stripe bio dostupan hrvatskim kompanijama kad su Vedran i kolege pokretali Treblle, možda danas ne bi imali dvije kompanije – jednu hrvatsku, a jednu u Ujedinjenom kraljevstvu – otvorenu najviše zato da bi mogli koristiti Stripe. Dosad su se hrvatski startupi i online biznisi morali pronalaziti razne zaobilazne putove kako to izvesti:

Primjera radi, kad smo 2014. kao agencija radili sa jednim startupom, imali smo, naravno, payment solution koji nije radio globalno. Zajedno s partnerima smo morali ići preko granice u Austriju otvoriti firmu da možemo rješiti plaćanje putem weba, Facebook aplikacije i slično. Naravno, koristili smo Stripe.

Zašto su se toliko mučili samo da bi mogli koristiti jednu platformu? I za sam Vedranov startup, kao i mnoge druge SaaS-ove bitno je da mogu kroz jednu platformu dobiti potpunu brigu o pretplatama koja podržava najrazličitije moguće načine plaćanja:

Mi smo (za Treblle) dodali potpuno upravljanje pretplatama doslovce u jedno popodne i sve se odvija kompletno na Stripeu bez ikakvog velikog truda. Još važnije je da isplate idu i svaki dan ako želiš te ima pregršt integracija s raznim računovodstvenim alatima, ali i raznim payment providerima. Primjera radi – u par klikova možeš podržavati Apple pay, Google pay, Klarnu i slično.

 

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao