Startup "Uhura AI" pobjednik regionalnog Elevator Lab Challengea

Startupi Takmičenja
09.09.2019. / 09.09.2019.

Start-up Uhura, koji razvija proizvod u području umjetne inteligencije za obradu ugovora i dokumenata, pobijedio je na finalnom izdanju regionalnog takmičenja Elevator Lab Challenge.

Tim Uhura je odnio titulu najboljeg startupa za Bosnu i Hercegovinu, a zatim i titulu regionalnog pobjednika

Startup Uhura, koji razvija proizvod u području umjetne inteligencije za obradu ugovora i dokumenata, pobijedio je na finalnom izdanju regionalnog natjecanja Elevator Lab Challenge u organizaciji Raiffeisen Bank International (RBI), Raiffeisen banaka iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, te agencije Startit. Tim Uhura već je odnio titulu najboljeg startupa na lokalnom izdanju Elevator Lab Challengea za Bosnu i Hercegovinu, a ovog puta je, pored titule regionalnog pobjednika, osvojio i nagradu od dodatnih 5.000,00 eura za dalji razvoj svog proizvoda. 

Pored pobjedničkog tima, publici i žiriju su se predstavili i pobjednici lokalnih takmičenja u Srbiji i Hrvatskoj – start-upi Abstract i Worig.

Uhura AI

Uhura je platforma utemeljena na umjetnoj inteligenciji koja služi za strojno čitanje i razumijevanje ugovora na sličan način kao što to rade i ljudi. To omogućava finansijskim institucijama da znatno ubrzaju postupak provjere i obrade dokumenata i pretvaraju nestrukturirane ugovorne dokumente u strukturirane podatke. Glavne prednosti njihovog rješenja su brža provjera i kreiranje finansijskih ugovora, kao i smanjena mogućnost ljudskih grešaka prilikom provjere velike količine podataka.

Žiri koji je proglasio pobjednike, okupio je predstavnike Raiffeisen banke i stručnjake iz tehnološke i FinTech industrije: Istvan Kovacs – menadžer FinTech partnerstva iz Raiffeisen Bank International u Beču, Faris Spice – osnivač i izvršni direktor poduzeća Ministarstvo programiranja, Hasan Hasić – direktor Centra za digitalno bankarstvo iz Raiffeisen BANK d.d. BiH, Zoja Kukić – programska direktorica za pokretanje ekosustava iz Inicijative za digitalnu Srbiju, Miljenko Graovac – direktor Digitalnih proizvoda iz Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) Zagreb, Luka Sučić – investicijski direktor iz æternity Venturesa te Petar Jovanović – zamjenik predsjednika Izvršnog odbora iz Raiffeisen Bank a.d. Beograd.

Ovo je druga godina kako je takmičenje Elevator Lab Challenge organizovano u Srbiji, ali prva godina u kojoj je takmičenje podignuto na regionalnu razinu, tako da je pored Beograda, Elevator Lab Challenge bio organizovan i u Sarajevu te Zagrebu. 

Regionalni Elevator Lab Challenge bio je organizovan u saradnji s Raiffeisen bankama iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske te Srbije, uz podršku organizacija: Startit, HUB385, HUB387, Heapspace, Networks.ba i Digitalizuj.me.