Stack Overflow prodan za 1,8 milijardi dolara

Stack Overflow prodan za 1,8 milijardi dolara

Biznis
03.06.2021. / 03.06.2021.

Prosus, jedan od najvećih tehnoloških investitora na svijetu, objavio je jučer da je sklopio konačni ugovor o preuzimanju Stack Overflow-a, vodeće globalne zajednice programera za približno 1,8 milijardi američkih dolara.

Stack Overflow, jedna od 50 najpopularnijih web stranica na svijetu, izgradila je globalnu kompaniju i najaktivniju zajednicu programera i tehničara tokom posljednjih 13 godina, koja sada svakog mjeseca koristi više od 100 miliona ljudi širom svijeta. Osnovana 2008. godine kao otvorena web platforma zasnovana na pitanjima i odgovorima za programere. U međuvremenu se proširila tako da uključuje Stack Overflow for Teams, vodeće rješenje za upravljanje znanjem i kolaboraciju koje koristi hiljade vodećih svjetskih kompanija.

Stack Overflow je neizostavan alat za razmjenu znanja i učenje. Preko 85% zajednice usmjerene na učenje posjeti platformu svake sedmice kako bi pristupilo više od 52 miliona pitanja i odgovora. Na Stack Overflowu postavlja se novo pitanje svakih 14 sekundi.

Sa iskustvom u skaliranju zajednica na globalnim tržištima s visokim rastom, Prosus može pomoći u ubrzavanju ambicija rasta Stack Overflow-a, s posebnim naglaskom na dosezanje šire međunarodne zajednice, uz istovremeno skaliranje proizvoda kompanije Teams kako bi Stack Overflow postavili u središte proizvoda i razvoj tehnologije u velikim globalnim preduzećima.

Prosus je ranije investirao u druge kompanije iz domena online edukacije među kojima su Skillsoft, Udemy i Codecademy.

Prosus je također većinski vlasnik vodećeg oglasnika u Bosni i Hercegovini - OLX.ba

Larry Illg, izvršni direktor EdTech-a u Prosus-u, izjavio je: „Drago nam je što pridružujemo Stack Overflow porodici Prosus jer se sve više fokusiramo na budućnost učenja na radnom mjestu. Učenje bilo koje vrste obično započinje pitanjem, a njihova platforma je presudno važna za programere kada imaju pitanja o svom radu. Ovo je prilika da se dublje povežemo sa njihovom zajednicom putem naših drugih obrazovnih platformi kako bismo dalje ispunili svoje potrebe za učenjem.“

Illg je nastavio: „S trajnim nedostatkom vještina i neprestano rastućim potrebama unutar tehnoloških organizacija, tehnološko obrazovanje postalo je najveći i najbrže rastući segment korporativnog učenja i razvoja. Kao operater preduzeća u više od 90 zemalja, razumijem potrebe tehnologa i programera, posebno na tržištima s visokim rastom."

Izvršni direktor Stack Overflowa, Prashanth Chandrasekar, izjavio je, „Uzbuđeni smo što ćemo se pridružiti porodici Prosus, koja nas katapultira u novu fazu rasta i omogućava nam da proširimo i ubrzamo utjecaj Stack Overflowa širom svijeta. Prosusova stručnost za širenje i razvoj zajednica, posebno u globalnom kontekstu, učinit će našu platformu još korisnijom u pomaganju programerima i tehničarima da uče i napreduju. S obzirom na to da se Prosus fokusira na budućnost radnog mjesta, njihovo partnerstvo omogućit će našem vodećem SaaS proizvodu za saradnju (Stack Overflow za timove) da dosegne još hiljade globalnih kompanija, omogućavajući im da ubrzaju inovacije i povećaju produktivnost otključavanjem institucionalnog znanja."

Očekuje se da će se transakcija zaključiti do trećeg kvartala 2021. godine. Kako je navedeno Stack Overflow će nastaviti poslovanje kao nezavisna kompanija, sa postojećim kadrovima, bez većih promjena.

 

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao