Službeno najavljena Facebookova kriptovaluta Libra

Službeno najavljena Facebookova kriptovaluta Libra

Crypto Novosti
18.06.2019. / 18.06.2019.

Nakon više mjeseci nagađanja i neslužbenih najava Facebook je danas otkrio svoje planove za vlastitu kriptovalutu. Iako se govorilo da bi se ona mogla zvati GlobalCoin, u Facebooku su se odlučili za ime Libra. S ovom će digitalnom valutom direktno biti povezan i digitalni novčanik imena Calibra, koji će moći biti integrisan u aplikacije kao što su Messenger i WhatsApp, te, naravno u samu društvenu mrežu.

Libra će biti lansirana 2020. godine kao "jednostavna globalna valuta" zasnovana na blockchainu koja će omogućiti digitalno plaćanje bilo gdje u svijetu.

Facebook svoju kriptovalutu predstavlja kao stablecoin vezan uz američki dolar koji će olakšati digitalna plaćanja svima u svijetu – primarno onima koji koriste neku od njihovih aplikacija a ne posluju s bankama i nemaju kreditnu ili debitnu karticu. Kriptovalutu Libra moći će se kupovati za novac bilo gdje u svijetu, a plaćanja njome će se obavljati brzo i sigurno putem mobilnih telefona.

Kontrolu nad Librom imat će posebna organizacija u kojoj će članovi biti investitori u ovaj projekat. Neki od njih su Uber, Visa, Mastercard, PayPal, Andreessen Horowitz, Coinbase, Booking, eBay i drugi.

Libra će biti zasnovana na blockchainu koji će garantovati sigurnost i brzinu transakcija, dok će ulagački kapital u rezervi garantovati njenu stabilnost – što bi trebalo privući velik broj korisnika. Libra već sada ima i svoj unicode znak, tri valovite horizontalne linije (≋) koji će koristiti za raspoznavanje i označavanje vrijednosti. Kad je riječ o tačnoj početnoj vrijednosti ove valute, ona bi trebala biti negdje na razini jednog dolara, eura ili funte, kako bi bila vrijednošću bliska prosječnom korisniku. No, točna vrijednost Libre za sada nije dogovorena.

Transakcije putem Calibra sistema plaćanja trebale bi također biti vrlo jeftine, a troškovi transparentni. Plan je da sistem funkcionira bilo gdje u svijetu, i to što je prije moguće. Lansiranje sistema plaćanja i pripadajuće kriptovalute najavljeno je za prvu polovinu 2020. godine.

Za one koji žele proučiti tehničke detalje u Facebooku su objavili i white paper ove kriptovalute. Svi koji bi htjeli među prvima isprobati ovaj novi sistem plaćanja mogu se već sada prijaviti na službenim stranicama kako bi dobili obavijest čim cijela stvar bude lansirana.

 

IT praksa u firmama iz Bosne i Hercegovine
Posao IT kompanije
02.09.2022 23:37
uhvatipopust.ba
Biznis
13.07.2022 12:44
Python Online Courses
Programiranje
07.06.2022 08:42
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
28.05.2022 22:02
Pomoc oko ispita - Kotlin, Android Studio
Programiranje Pomoc
11.04.2022 10:37