SEO savjeti: Optimizacijom slika do bolje pozicije na Google tražilici

SEO savjeti: Optimizacijom slika do bolje pozicije na Google tražilici

Development Programiranje
16.10.2021. / 16.10.2021.

Jedan je od ključnih faktora kvalitete Web stranice je brzina učitavanja, ali i vrlo bitan segment za njezino rangiranje, odnosno - SEO optimizaciju.

Istraživanja pokazuju da stranice koje se učitavaju duže od 4 sekunde gube četvrtinu korisnika (ta brojka poraste na 38% u 5. sekundi). Obično korisnik nakon što napusti vašu web stranicu, u 90% slučajeva nastavlja pretraživati druge rezultate i odlazi kod vaše konkurencije.

Brzinu svoje stranice možete testirati brzinu pomoću besplatnih alata poput Google PageSpeed Insights. Google toleriše trajanje učitavanja do 2.5 sekunde.

Važno je znati da je Googleu jako stalo do zadovoljstva korisnika pa zato one stranice koje se brže učitavanju i na kojima se korisnici duže zadržavaju, nagrađuje većim rangom na rezultatima pretrage.

To postižemo na više načina a prvi korak je da se stranica učita u što kraćem roku, kako korisnik ne bi istu napustio i prije nego vidi sadržaj. U nastavku ćemo ukazati na šta trebate obratiti pažnju kako bi postigli zadovoljstvo korisnika, a samim time i ispunili Google zahtjeve u pogledu brzine učitavanja.

1 Ispravan odabir web servera

Kada korisnik pristupa vašoj stranici, putem linka ili direktnim upisivanjem naziva domene, u pozadini se prvo realizuje spajanje na web server, na kojem se stranica nalazi. U zavisnosti od tipa stranice (blog, online shop, stranica kompanije..) potrebno je odabrati odgovarajući web server, to jeste osigurati dovoljno resursa - procesor, RAM memorija i prostor na disku.

Ako po prvi put pokrećete web stranicu, vjerojatno će vam se shared web hosting činiti kao najisplativija opcija. Međutim, kada je shared web hosting u pitanju, trebate znati da će vaša stranica biti smještena na zajedničkom serveru s mnoštvom drugih web stranica. To smanjuje cijenu usluge, ali s druge strane može negativno utjecati na rad vaše stranice.

Korisnici koji imaju veće zahtjeve za serverskim resursima i web stranicu koja već ostvaruje prihode, trebali bi razmisliti o VPS hostingu ili zakupu dedicated servera.

Obzirom da se u ovom članku baziramo na optimizaciju slika nećemo se detaljno baviti odabirom servera po drugim parametrima, spomenućemo samo benefite koje možete ostvariti pravilnom optimizacijom fotografija.

PROMET/BANDWITH – Ograničenja hosting paketa u pogledu prometa su različita od provajdera do provajdera, a uglavnom nisu mala i teško ih je prekoračiti. Ipak, optimizacijom fotografija "trošenje" prometa se može značajno smanjiti kada se učitavanje jedne stranice pomnoži sa brojem posjeta. Primjera radi ako vam je stranica "teška" 2 MB, 1000 korisnika ostvari 2000 MB prometa. Jednostavnom računicom dolazimo do zaključka da optimizacijom slika od 50% uštedimo polovinu ostvarenog saobraćaja (1000 MB)

PROSTOR NA DISKU – Dostupan prostor koji dobijete na web serveru je većinom restriktivna stavka u ponudi hosting provajdera. Cijena hosting paketa u većoj mjeri zavisi od veličine diska koji odaberete. S tim u vezi, ukoliko pravilno optimizujete slike, možete odabrati jeftiniji hosting paket.

Za primjer ćemo navesti online shop i stranicu određenog artikla koji sadrži 10 fotografija. Ukoliko ih uploadujete u izvornom obliku (slikane profesionalnim aparatom ili modernim telefonom) veličina pojedinačne fotografije može iznositi i preko 5 MB, što u sumi iznosi 50 MB, samo za stranicu jednog artikla. Ispravnom optimizacijom, bez gubitka kvalitete, svaka od tih slika može se smanjiti na 250 KB, što u sumi iznosi samo 2,5 MB.

PROCESORSKO VRIJEME I RAM MEMORIJA – Kao što uređaji sa slabijim procesorom i manje RAM memorije na kojima se učitava vaša stranica moraju "držati" fajlove sajta u pripravnosti za vrijeme trajanja posjete, tako ih tretira i web server. Povećavanjem vremena za obradu jednog zahtjeva (requesta) povećava se i vrijeme upotrebe procesora, a ram memorija se zauzima većom količinom podataka.

Optimizacija slika za web

Stranici treba više vremena kako bi učitala fotografije velikih dimenzija, stoga je izietno važno optimizirati ih, odnosno - smanjiti im veličinu. Veličinu slika možemo posmatrati na dva načina:

  • Rezolucija slike, veličina u pixelima (npr. 1200x800 px)
  • Njena "težina" na disku (npr. 450 KB)

Slike koje imaju manju rezoluciju zauzimaju i manje prostora na disku. Mnoštvo je stranica koje bespotrebno isporučuju slike ogromnih dimezija, koje se u toj veličini ne mogu ni prikazati na uređajima. Primjer toga je kada sliku sa profesionalnog aparata direktno postavimo na stranicu. Njena rezolucija može dostići 6000x4000 pixela, a zauzeće na disku i do 10 MB.

Negativnih efekata je mnogo:

  • bespotrebno zauzimamo prostor na disku
  • trošimo serverski promet
  • korisnicima sa sporijom internet konekcijom otežavamo korištenje stranice, učitavanje traje predugo
  • loš rejting na Google tražilici - Google ne želi korisnicima plasirati našu stranicu jer unaprijed zna da će imati poteškoće sa učitavanjem

Bitno je znati da gotovo sve slike mogu biti drastično smanjene uz neprimjetan gubitak kvalitete. Ako vam se smanjenje od 20% čini malo, znajte da je i to veliki korak za brzinu vaše stranice, a danas postoje servisi koji postižu rezultat do čak 75%, bez gubitka kvalitete.

Short Pixel - jednostavno rješenje za vrhunske rezultate

U ovom postu ćemo i predstaviti jedan od takvih servisa koji će vam uz minimalnu konfiguraciju slike optimizovati na najbolji mogući način. Ispod možete pogledati izvornu i kompresovanu fotografiju, bez ikakve razlike u prikazu.

Originalna fotografija je sa 260 KB kompresovana na samo 65 KB

Short Pixel optimizacija fotografija

Online servis za optimizaciju fotografija koji posluje pod motom "Make the web smaller". Prvu verziju su predstavili 2014. godine i od tada su njihovi serveri procesirali preko 5 milijardi fotografija. Rezultati kompresije su fantastični, preko 70% manji fajlovi, bez vidljive razlike u kvaliteti prikaza.

U rezultati se možete uvjeriti i sami tako što ćete uploadovati slike na ovom linku.

Dostupne Integracije

U ponudi je mnoštvo plugina, pa se spajanje na servis realizuje bez većih problema.

  • Univerzalni API
    Ukoliko ste sami razvili web stranicu imate na raspolaganju API putem kojeg "pošaljete" originalne fotografije, a u responsu dobijete optimizovane
  • WordPress plugin
    Plugin jednostavno instalirate, kao i svaki drugi, te dodate svoj API key. Nakon toga sve fotografije optizimujete u par klikova. Plugin možete preuzeti ovdje.
  • CLI - command line tool
    Navedeni alat omogućava optimizaciju svih slika iz odabranog foldera na serveru ili vašem računaru
  • Google Drive
  • Android aplikacija

Cijena

U ponudi imaju i besplatnu verziju, u kojoj imate 100 kredita mjesečno. 1 kredit = 1 optimizacija

Najviše nam se svidjela mogućnost kupovine kredita jednokratno. Primjera radi kupite 50000 kredita, i bez vremenskog ograničenja imate na raspolaganju za optimizaciju isto toliko fotografija. Jedan korisnički račun možete koristiti na neograničeno stranica.

Osim jednokratne kupovine kredita u ponudi su i paketi koji se plaćaju na mjesečnoj osnovi. Bez obzira koliko fotografija imate za optimizaciju možete pronaći povoljan paket za sebe.

Detaljan pregled paketa možete pogledati na ovom linku. Sva pitanja ili pomoć pri integraciji možete postaviti na IT Base forumu.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao