SAD zatražile od BiH da ne koristi kinesku 5G tehnologiju

SAD zatražile od BiH da ne koristi kinesku 5G tehnologiju

Biznis Tehnologija Novosti
12.06.2020. / 12.06.2020.

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson zatražio je od vlasti Bosne i Hercegovine da ne nabavljaju telekomunikacijsku opremu kineskih proizvođača, te da o tome posebno vode računa pri uvođenju 5G mobilne mreže.

Na svom profilu na društvenoj mreži LinkedIn ambasador Nelson je potvrdio da je takav zahtjev u ime svoje vlade prenio ministru saobraćaja i komunikacija BiH Vojinu Mitroviću.

Posebno je kao problematične je spomenuo kineske proizvođače poput Huaweija i ZTE.

"Treba osigurati da se ne koristi oprema Huaweija ili ZTE-a"

"Treba osigurati da se ne koristi oprema Huaweija ili ZTE-a kao i drugih nepouzdanih proizvođača čime će ih se spriječiti da onemoguće, uskrate ili naruše telekomunikacijske usluge za sve građane, kompanije, vlade i važnu infrastrukturu", napisao je ambasador Nelson.

Potvrdio je i kako je ministru Mitroviću prenio interes američkih kompanija da ulažu u Bosnu i Hercegovinu i "dovedu američku tehnologiju i znanje u BiH".
 

Inicijativa za čisti mrežni promet

US LinkedIn
U.S. Embassy in Bosnia and Herzegovina / LinkedIn

Američki državni poslanik Mike Pompeo ranije je plasirao inicijativu za "čisti mrežni promet" koja zapravo želi spriječiti dominaciju kineskih proizvođača na svjetskom telekomunikacijskom tržištu jer SAD smatra da Peking preko njih nastoji učvrstiti svoj strateški uticaj i da dobiva kapacitete za špijuniranje sadašnjih i potencijalnih političkih i tržišnih rivala.

BiH za sada nije objavila konkretne planove za uvođenje 5G mobilne tehnologije. Svjedočili smo i dramatičnom kašnjenu i pri uvođenju 4G tehnologije, koja je u BiH u funkciji tek od 2019. godine.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40