Region dobija prvi TV kanal rezervisan samo za esports

Region dobija prvi TV kanal rezervisan samo za esports

Gaming Novosti
14.06.2019. / 14.06.2019.

Prema nezvaničnim informacijama domaća esports publika će od 22. juna dobiti priliku da gleda odabrane momente iz svijeta gaminga i uživa u domaćem i svjetskom esports sadržaju.

Danas se gledaoci esporta broje u milionima. Esports scena ne posustaje već godinama, a paralelno sa svjetskim tokovima počeo je da se dešava rast amaterske esport scene u regionu.

Tako je nedavno formiran sistem Nacionalnih Esport Liga, a sada je na pomolu novi medijski prostor za esports. Naime, Fortuna Esports, koja je dio United Media-e, 22. juna pokreće prvi regionalni esports kanal – SK Esports

Stanje gaming scene

Prije dvije godine među milenijalcima je zapažen ozbiljan procenat (53 odsto) gledalaca esporta na globalnom nivou. U isto vreme je zabilježeno sve češće sklapanje partnerstava kako bi esport postao dio mainstreama – tradicionalni sportski klubovi počeli su da akviziraju i investiraju u esports timove.

U skladu s tim je i UEFA pokrenula svoju esports ligu eChampions, postoje engleska ePremier liga, kao i FIFA eWorld Cup, a kako to već biva sa svakom aktivnošću kojoj naglo poraste popularnost već se lobira i da esports postane zvaničan sport Olimpijskih igara.

Značajno je i to što broj strimovanih sati na Twichu raste iz godine u godinu, baš kao i mjesečni broj gledalaca esporta. Povećanje broja gledalaca prati povećanje fonda za nagrade na takmičenjima koja se organizuju širom svijeta (i oba se broje u milionima).

Direktor organizacije Fortuna Esports Mihajlo Jovanović navodi:

Uvođenjem esportsa na jedan tradicionalni televizijski kanal sve više kvalitetnog sadržaja je postalo dostupno. Ta „kritična masa“ sadržaja je praktično neophodan preduslov za pokretanje zasebnog TV kanala.

Sama ideja o posebnom esport kanalu postoji već veoma dugo jer su gaming i esport trend među mlađom populacijom koji postaje dio svakodnevnice, ali tek sada su se ostvarili uslovi da se on i pokrene. 

Domaća scena je izuzetno perspektivna, ali je još uvek u ranim fazama razvoja. Uspjeli smo da napravimo veliki skok u jako kratkom vremenskom periodu i sada je neophodno da pravilno kanališemo dalji rast. Vjerujem da je pre svega važno da se formiraju jaki esport timovi i organizacije, kao i da igrači shvate da moraju da grade svoje lične brendove. Ovo su izazovi, ali takođe i nevjerovatne prilike za brendove da se ugrade u temelje tog razvoja i postanu sastavni dio domaće scene.

Esport je praktično marketing platforma preko koje se komunicira sa mladima. Iako je ona većinski digitalna, ona ne živi isključivo na internetu već je prisutna kroz događaje i televiziju, a u našem regionu upravo televizija je i dalje najjači kanal komunikacije i zadržava poseban značaj među ljudima.

Znamo da agencije i brendovi žele da dopru do ove mlađe populacije, ali da se planovi i budžeti kreiraju pijre svega za TV. Digital jeste u porastu ali je i dalje nešto novo, kompleksno i ponekad je teško objasniti njegove mogućnosti i vrijednost. Kada se na to doda esport koji je još noviji, borba postaje još teža. Kroz SK Esports povezujemo esport i njegovu publiku sa kanalom komunikacije čije je funkcionisanje svima poznato.

Mjesečno između 50 i 100 hiljada ljudi pogleda naš sadržaj putem YouTube-a, a neko opšte pravilo je u svakoj zemlji između 2-5% populacije spada u esport fanove, još više u „gejmere“. Naravno, trend rasta je sveprisutan i očekuje se da će ove brojke samo rasti. Nove generacije su ključ. Ranije su poneka djeca bila gejmeri, a danas tek poneko dijete ne igra video igre.

Kompanija Telemach je u aprilu ove godine objavila da 30.04., TV kanal Ginx prestaje biti dio ponude Telemacha, te umjesto navedenog kanala u skorijem periodu dolazi SK Esports i postaje dio programske sheme u okviru svih platformi. Ovaj kanal u vaš dnevni boravak donijet će ekskluzivne prenose, video sadržaj, intervjue i stručne analize iz uzbudljivog svijeta računala i konzolnih igara. Moći ćete pratiti savjete i trikove za različite igre i uživati u gledanju videozapisa s natjecanja u raznim igrama.

Kanal SK Esports će biti dostupan svim korisnicima digitalne platforme i to već u Start paketu

Povezana vijest: Uskoro kreće najveća regionalna esport liga

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40