Prijavite se na Deloitte-ovo takmičenje za odabir 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Centralne Evrope u 2021. godini

Prijavite se na Deloitte-ovo takmičenje za odabir 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Centralne Evrope u 2021. godini

Kompanije Takmičenja
28.06.2021.

Deloitte i ove godine poziva sve tehnološke kompanije da se prijave na CE Fast 50, takmičenje za uvrštenje na rang-listu 50 najbrže rastućih centralnoevropskih tehnoloških kompanija. Ovo ugledno regionalno takmičenje kompanija iz tehnološkog sektora ulazi u svoju 22. godinu ističući već etablirane, kao i nove kompanije.

Deloitte otvara takmičenje za odabir 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi. Već 22. godinu zaredom Deloitte organizuje ovo prestižno takmičenje u Centralnoj Evropi, a održava se u sljedećim državama: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Hrvatskoj, Kosovu, Latviji, Litvaniji, Mađarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji.

"Iako je prethodna godina bila ispunjena nesigurnošću i poremećajima u poslovnom svijetu, drago nam je vidjeti što su naše tehnološke i IT kompanije i dalje ostale odlučni predvodnici poslovnih uspjeha i generatori radnih mjesta. Sretni smo zbog toga što opet možemo nagraditi kompanije koje su dokazale snažno vodstvo, talent za prodaju, preduzetnički duh i neprekidnu želju za uspjehom. Kompanije na ovoj, već godinama etabliranoj, ljestvici 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi svima nam pružaju jedinstven uvid u sve veću zastupljenost tehnoloških društava u našoj regiji." 

Muhamed Semić, Voditelj poslovnog savjetovanja i savjetovanja o rizicima, Bosna i Hercegovina

Više o takmičenju za odabir 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi

Deloitte-ov Fast 50 program u Centralnoj Evropi rangira 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija, bilo da se radi o javnom ili privatnom vlasništvu. Rangiranje se provodi na temelju prosječnog rasta koji je pojedina kompanija ostvarila u periodu od 4 godine. U obzir ulaze sve kompanije koje posluju u sljedećim (ili srodnim) industrijama: komunikacije, tehnologije zaštite okoliša, „fintech“, hardver, zdravstvo, farmaceutska industrija, mediji i industrija zabave, te softver. Za potrebe formiranja liste za 2021. godinu, Deloitte će analizirati prihode koje su prijavljene kompanije ostvarile od 2017. do 2020. godine.

Takmičenje obuhvata dvije kategorije:

50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Centralne Evrope

Kompanije koje se žele takmičiti u kategoriji 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija moraju ispuniti sljedeće kriterije:

  • godišnji prihodi u iznosu od najmanje 50.000 eura u 2017., 2018. i 2019. te 100.000 eura u 2020.
  • poslovno sjedište u državi Centralne Evrope (Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Hrvatskoj, Kosovu, Latviji, Litvaniji, Mađarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji)
  • bavi se razvojem ili izradom vlastitih tehnologija, odnosno značajan iznos kapitalnih sredstava troši na istraživanje i razvoj
  • u svojoj vlasničkoj strukturi ne smije imati ovisne subjekte u većinskom vlasništvu strateških subjekata.

Kompanije u usponu

Kategorija Kompanije u usponu obuhvata i rangira mlade kompanije koje još ne ispunjavaju kriterije za prijavu na glavno takmičenje za odabir 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija. Kategorija obuhvata dvije potkategorije: Zvijezde među ulagačima i Zvijezde najvećeg rasta.

Zvijezde među ulagačima

U kategoriji Zvijezde među ulagačima utvrđuje se lista 10 kompanija u koje se najviše ulagalo od 1. januara 2018. do 31. maja 2021. godine. Zvijezde među ulagačima moraju:

  1. poslovati najviše 3 godine, odnosno biti osnovane do 1. januara 2018.
  2. privući ulaganja od najmanje 500.000 eura u periodu od 1. januara 2018. do 31. maja 2021.
  3. imati zaštićeno intelektualno vlasništvo ili zaštićenu tehnologiju, koje klijentima prodaju u obliku proizvoda koji pridonose većini poslovnih prihoda društva
    • imati zaštićenu tehnologiju koja pridonosi znatnom dijelu poslovnih prihoda društva
    • izrađivati proizvod povezan s tehnologijom
    • usmjeravati značajan dio poslovnih prihoda u istraživanje i razvoj tehnologije
    • intenzivno se služiti tehnologijom ili se služiti jedinstvenom tehnologijom za rješavanje problema
  4. imati sjedište u Centralnoj Evropi*
  5. ulaganje ne smije biti veće od 50% iznosa vlasničkog kapitala.
    Napomena: Ovisna društva (kompanije) ili odjeli društava nisu prihvatljivi osim ako su u javnom vlasništvu i posebno trguju na tržištima. Društva stečena prije zaključivanja popisa ne mogu se prijaviti. Financijski izvještaji moraju sadržavati sva ulaganja u vaše društvo u prethodno navedenom razdoblju. Potrebno je dostaviti dodatnu dokumentacije ako predmetni financijski izvještaji jasno ne pokazuju iznos ulaganja.

Prijava se podnosi u državi u kojoj se nalazi poslovno sjedište kompanije.

Zvijezde najvećeg rasta

U kategoriji Zvijezde najvećeg rasta utvrđuje se lista 10 kompanija koje su dokazale prirodan rast u periodu od 3 godine (od 1. januara 2018. do 31. maja 2021. godine). Zvijezde najvećeg rasta moraju:

  1. poslovati najviše 3 godine, odnosno biti osnovane do 1. januara 2018.
  2. imati zaštićeno intelektualno vlasništvo ili zaštićenu tehnologiju, koje klijentima prodaju u obliku proizvoda koji pridonose većini poslovnih prihoda društva
    • imati zaštićenu tehnologiju koja pridonosi znatnom dijelu poslovnih prihoda kompanije
    • izrađivati proizvod povezan s tehnologijom
    • usmjeravati značajan dio poslovnih prihoda u istraživanje i razvoj tehnologije
    • intenzivno se služiti tehnologijom ili se služiti jedinstvenom tehnologijom za rješavanje problema
  3. imati osnovne poslovne prihode od najmanje 10 000 eura (2018.) i poslovne prihode u tekućoj godini od najmanje 30 000 eura (2020.)
  4. imati sjedište u Centralnoj Evropi*.
    Napomena: Ovisna društva (kompanije) ili odjeli društava nisu prihvatljivi osim ako su u javnom vlasništvu i zasebno trguju na tržištima. Društva stečena prije zaključivanja popisa ne mogu se prijaviti.

Prijava se podnosi u državi u kojoj se nalazi poslovno sjedište društva.

Takmičenje ima jednu posebnu kategoriju:

Zvijezde pozitivnog utjecaja

Ove ćemo godine u takmičenje ponovno uključiti kategoriju Zvijezde pozitivnog utjecaja. Zainteresovani za prijavu u toj kategoriji trebaju ispuniti dodatni upitnik. Zvijezde pozitivnog utjecaja posebna je kategorija u kojoj se priznaju kompanije koje uspješno povežu izvrsne proizvode/usluge s pozitivnim učinkom na barem jednom od sljedećih područja: društvo, poslovanje, inovativnost, okoliš i raznolikost.

Zainteresovani za prijavu u kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja moraju prodati proizvod i/ili uslugu koji utiču na sljedeća polja:

  • efekt na poslovanje, okoliš i društvo
  • raznolikost među zaposlenicima i/ili rukovodiocima
  • jedinstven razvoj imovine i/ili usluga.

Sve o takmičenju, kriteriji i poveznica za prijavu nalaze se na sljedećem linku: 
www.deloitte.com/ba/cefast50-2021

Detaljna uputstva i kriteriji za prijavu na engleskom jeziku nalaze se na sljedećem linku.

Prijave su do 31. augusta 2021. Rang-lista će biti objavljena 25. novembra 2021.

 

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40