Otvorene prijave za Meet and Code 2020

Otvorene prijave za Meet and Code 2020

Development Edukacija Takmičenja
10.07.2020.

Jeste li znali da čak 43% Evropljana nema osnovne digitalne vještine? Više od 71 milion evropskih studenata treba da razvije svoje digitalne sposobnosti. Zapanjujuće činjenice poput ovih i mnogih drugih su ono što SAP, Haus des Stiftens gGmbH i TechSoup Europe dovodi do uvođenja projekta Meet and Code 2017. Veći i bolji, Meet and Code projekat se vratio i započeo je s uzbudljivim dodacima, novi virtualni program za 2020.

Neka online učenje započne!

U 2019. godini Meet i Code projekat je omogućio 1.200 događaja kodiranja i osnažio više od 56.000 mladih. Ovogodišnji virtualni Meet and Code obećava biti još bolji, počevši od dodavanja deset novih zemalja i produženog dvomjesečnog razdoblja provedbe koji počinje u septembru.

Od 1. juna neprofitne organizacije u Evropi mogu podnijeti zahtjev za grantove kako bi organizovali virtualne događaje koji osnažuju mlade u dobi od 8 do 24 godine s vještinama 21. stoljeća. Nalazeći se u 35 evropskih zemalja, sudionici se mogu prijaviti do 10. septembra te dobiti grantove u iznosu do 500 eura.

TechSoup Balkans koordinira Meet and Code projekat na području Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Pozivamo sve neprofitne nevladine organizacije/udruge/fondacije s navedenih prostora da prijave svoje ideje za događaje i apliciraju za grantove na https://meet-and-code.org/

Na svoja mjesta, priremite se, prilagodite se!

“Zadivljujuće je kako se društvo može brzo prilagoditi. Prije samo šest mjeseci, ono što je izgledalo nepojmljivo sada je sastavni dio naših života.”, kaže Alexandra van der Ploeg, direktorica korporativne društvene odgovornosti u SAP-u. “Kao što je Charles Darwin rekao – ‘Ne preživljavaju najjače, niti najinteligentnije vrste, već one vrste koje se najlakše prilagođavaju promjenama’ – a ovogodišnji virtualni Meet and Code događaj je sjajan primjer.”

Svake godine Meet and Code osigurava sredstva za omogućavanje besplatnog učešća za djecu. Ovogodišnji virtualni program će sada dostići deset dodatnih evropskih zemalja, zahvaljujući pomoći novog partnera ovog programa Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, građevine i zajednice (BMI). Stalne smjernice će također biti pružene izvršnim partnerima sa materijalima i alatima za podržavanje online učenja. Pored ovoga, pet pilot zemalja dobit će pristup ogromnom znanju i stručnosti SAP-ovih zaposlenika, u prvoj prilici korporativnog volontiranja Meet and Code-a. Vrijeme i iskustvo volontiranja pomoći će lokalnim događajima u Njemačkoj, Irskoj, Francuskoj i Bugarskoj, povećavajući cjelokupno iskustvo učenja.

Od 2000-te, globalna industrija e-učenja je porasla za 900% i očekuje se da će se utrostručiti do 2025. Pored toga, Anna Sienicka, potpredsjednica TechSoup-a za Evropu, vjeruje da danas, više nego ikada, trebamo da usvajamo digitalnu pismenost.

“Jedna od potencijalno pozitivnih posljedica Covid-19 krize, i izolacije koja je pratila, je to što je društvo bilo prinuđeno da osmisli bolje načine da nešto uradi – a ovogodišnji Meet and Code se jasno vratio u punoj snazi dok nastavljamo podržavati misiju inicijative praveći razliku kroz snagu tehnologije.”

Kodiraj sa svrhom!

Kroz 2019. godinu, održano je takmičenje za Meet and Code nagrade u četiri odabrane kategorije; Community, Diversity, Girls do IT! i Code for the Planet. Ove godine se uvodi dodatna kategorija pod nazivom ‘Code for Europe’.

„Meet and Code pruža digitalna iskustva za našu omladinu, podstiče interaktivno grupno učenje, a iznad svega se govori o jedinstvu“, kaže Clemens Frede, član uprave Haus des Stiftens. „Zbog ljubavi prema ujedinjenoj Evropi, nova kategorija ilustrira potrebu zajedničkog rada i pomaganja u prevazilaženju izazova digitalizacije u EU. Usko povezana sa održivim ciljevima razvoja– nagrada želi istaknuti partnerstva koja pružaju sigurno i odgovorno korištenje medija, gledajući načine na koje možemo okupiti različite nacionalnosti i mlade, zatim zatvaranje lažnih računa na društvenim medijima, borba protiv dezinformacija i borba protiv lažnih vijesti. "

„Građani širom Evrope trebali bi biti u mogućnosti da se bezbjedno koriste internetom. Sticanje digitalnih vještina od djetinjstva na dalje, ključni je faktor u tom pogledu. BMI je stoga oduševljen što će moći podržati Meet and Code u sklopu njemačkog predsjedavanja EU 2020. “- komentira Markus Richter, državni sekretar u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, građevine i zajednice (BMI) i komesar savezne vlade za informacijske tehnologije.

Alexandra van der Ploeg dodaje: „Kroz Meet and Code, SAP i partneri mogu pomoći ubrzanju obaveza prema UN SDG. Za početak ovogodišnjeg novog virtuelnog programa sa zadovoljstvom ćemo pozdraviti BMI, posebno njihovu aktivnu uključenost i učešće u angažovanju deset dodatnih zemalja u okviru EU Presidency u julu. Zajedno, kroz naša strateška partnerstva i suradnje, možemo postići ogromne korake u osvajanju digitalne razlike u Evropi. "

Za više informacija o Meet and Code, posjetite www.meet-and-code.org ili se priključite na Twitter, Facebook i Instagram koristeći #SAP4Good #meetandcode and #codeEU.

 

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40