Održano takmičenje IT Challenge za srednjoškolce iz BiH

Održano takmičenje IT Challenge za srednjoškolce iz BiH

Takmičenja
24.04.2019. / 24.04.2019.

IT Challenge je inicijativa pokrenuta u Maglaju 2013. godine od strane profesora Saše Stanića i grupe učenika Gimnazije “Edhem Mulabdić” s ciljem unapređenjem IT projekata u školi. Takmičenje je uskoro preraslo školske klupe Gimnazije u Maglaju i već šestu godinu se organizuje na nivou cijele Bosne i Hercegovine.

Tokom protekle dvije godine, Bit Alijansa je učestvovala i podržala takmičenje i mlade IT stručnjake. Ove godine, nakon održanog polufinala u Doboju, predstavnici Bit Alijanse su učestvovali na panel diskusiji te s mladima razgovarali o potencijalima koje IT industrija ima u BiH. Učesnici panela u Doboju su bili Edin Deljkić, direktor kompanije Klika i predsjednik Bit Alijanse, Dragan Ninić, predstavnik kompanije LANACO, Tatjana Vučić, branch manager Bit Alijanse za Republiku Srpsku i Aleksandar Popadić, predstavnik kompanije codecentric.

Dan poslije, održano je finale takmičenja IT Challenge u Maglaju na kojem je učestvovalo preko 70 timova koji su se takmičili za glavne nagrade. Mladi IT talenti su prije samog takmičenja imali priliku slušati predstavnike Bit Alijanse na panel diskusiji gdje su im prenijeli svoja iskustva sa IT karijerom i predstavili svoje kompanije. Učesnici panela su bili Rijad Smajlović, predstavnik kompanije Authority Partners, Ana Sović, COO kompanije NSoft te Ensar Bavrk i Ognjen Lazić, predstavnici kompanije codecentric.

Nakon održanog finalnog takmičenja, zaključak učesnika i predstavnika kompanija članica Bit Alijanse je bio da su događaji poput IT Challenge-a neophodni kako bi se djeci i mladima predstavile prilike koje IT industrija nudi i s njima razgovaralo o karijernim prilikama koje mogu očekivati ukoliko se odluče za IT oblasti.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40