Od 1. jula besplatan roaming na Zapadnom Balkanu

Od 1. jula besplatan roaming na Zapadnom Balkanu

Novosti Tehnologija
27.06.2021.

Kako su poručili iz Vijeća za regionalnu suradnju, sljedeći je korak ukidanje roaminga između Zapadnog Balkana i Europske unije.

Stanovnici Evropske unije već godinama uživaju blagodati besplatnog roaminga, odnosno korištenja vlastite mobilne tarife na inozemnoj mreži pod istim uvjetima kao da su kod kuće.

Od 1. jula istu će mogućnost imati i stanovnici Zapadnog Balkana unutar svoje regije.

Kako su objavili iz Međunarodnog vijeća za saradnju (RCC), cijeli će Zapadni Balkan (Albanija, BiH, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) biti jedna roaming zona u kojoj se za njene stanovnike neće naplaćivati dodatne roaming tarife.

Ljudi žele i trebaju biti u kontaktu na različite načine, a regija bez roaminga je jedan od načina da to ostvarimo. Kad su prije tri godine vođe Zapadnog Balkana dogovorili snižavanje cijena roaminga, nitko nije mogao zamisliti da će regija uskoro imati besplatan roaming. A evo nas, brojimo dane do besplatnog roaminga na Zapadnom Balkanu, istaknula je glavna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju, Majlinda Bregu u Podgorici.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Podsjetimo, nakon gotovo godinu dana pregovora, u aprilu 2019. godine predstavnici šest država Zapadnog Balkana, potpisali su sporazum kojim je dogovoreno postupno smanjenje cijene roaminga te njihovo potpuno ukidanje od 1. srpnja.

Kako su poručili iz Vijeća za regionalnu saradnju, sljedeći je korak ukidanje roaminga između Zapadnog Balkana i Evropske unije.

IT Base forum Registruj se
Payoneer u BiH
Biznis Pomoc
12.11.2021 16:02
Slika dana
Off topic
30.09.2021 02:22
Kako naučiti C# & dotNet Core
Programiranje
30.01.2021 06:37
Learning Python Course!
Programiranje
14.09.2020 14:31