Novi najgledaniji YouTube video svih vremena je – Baby Shark! Jeste li ga i vi pogledali?

Zanimljivosti
05.11.2020. / 05.11.2020.

Zarazna dječja pjesmica južnokorejske kompanije Pinkfong premašila je dosadašnjeg rekordera po broju pregleda, ljetni hit Despacito, s više od 7 milijardi pregleda.

YouTube polako postaje dječija video platforma. Osim što najviše zarađuje kanal čiji je glavni akter dječak koji recenzira igračke, sada je na još jedno prvo mjesto zasjeo dječji sadržaj. Titulu najgledanijeg video zapisa ikada na ovom servisu od početka ove sedmice nosi južnokorejska zarazna dječja pjesmica Baby Shark.

Ovu su repetitivnu (i mnogima iritantnu) pjesmicu djeca i odrasli na YouTubeu pogledali više od 7 milijardi puta, čime je premašen dosadašnji rekorder – pjesma Despacito Luisa Fonsija, koja trenutno ima tek nešto manje od 7,04 milijarde pregleda.

Statističari su izračunali da ovaj broj pregleda, uz dvominutno trajanje pjesmice, znači da su korisnici do sada ukupno proveli nešto više od 30 hiljada godina slušajući rime o porodici morskih pasa i nezaobilazni refren "du du du du du du…."

Kompanija Pinkfong koja je snimila ovu pjesmu i postavila je na YouTube u martu 2016. godine do sada je od nje zaradila 5,2 miliona dolara – samo od ovog broja pregleda. Baby Shark je u međuvremeno doživio i bezbroj prerada i remikseva, pa se tako na YouTubeu mogu naći verzije u kojoj se ista pjesma vrti "na repeat" 10 sati.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Baby Shark je, inače, nastao još 1970-ih godina kada su djeca nešto slično pjevala u američkim ljetnim kampovima, a za nastanak je navodno bila zaslužna i velika popularnost Spielbergovog filma Ralje.

Osim za uspavljivanje i zabavu djece, Baby Shark se zbog svoje iritantne repetitivnosti navodno koristio i u američkim zatvorima kao – metoda kažnjavanja zatvorenika.